2023

De leden van het college schrijven beurtelings een blog over een actueel thema. Deze columns verschijnen tweewekelijks op de gemeentepagina in De Klaroen onder de titel Blik op ons college. Hieronder vindt u de columns gepubliceerd in 2023.

 • Wisselende gezichten

  04 januari 2023

  Het nieuwe jaar is begonnen. 2023 kende een warme start! Qua temperatuur en vanwege de wijze waarop velen het nieuwe jaar feestelijk hebben ingeluid. Met veel siervuurwerk en oorverdovende knallen. Niet alles bleef heel. Een jaarwisseling dus met wisselende gezichten: vrolijk, feestelijk en (enigszins) bedroefd.

 • Lokale bedrijven met internationale uitstraling

  11 januari 2023

  Als je denkt aan een lokaal bedrijf met internationale uitstraling dan denk je al snel aan Oceanco. Toch zijn zij niet het enige bedrijf met een internationale klantenkring en een sterke lokale binding waar we als inwoners trots op mogen zijn.

 • Een gezond en duurzaam 2023

  18 januari 2023

  Uitzonderlijk warm, zo begon het nieuwe jaar 2023. En je hoort steeds vaker dat 'het weer uitzonderlijk' was. Door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen verandert ons klimaat. We krijgen vaker te maken met extremen in kou, warmte, droogte en regenval.

 • Democratie

  08 februari 2023

  Deze week is Jan Willem Boersma voorgedragen als nieuwe burgemeester van Alblasserdam. De afgelopen tijd heeft een vertrouwenscommissie een zorgvuldig sollicitatieproces doorgelopen. In de commissie zitten fractievoorzitters van partijen in onze gemeenteraad en de Commissaris van de Koning. De gemeenteraad, de Alblasserdammers die door jullie als kiezers zijn gekozen, vergaderde hier maandag over en heeft een kandidaat voorgedragen. Die wordt 30 maart geïnstalleerd. Ik zie dit als een mooi democratisch proces.

 • Van A naar B in de Drechtsteden

  15 februari 2023

  Afgelopen zomer, net nadat ik gestart was als wethouder, woonde ik een regionale Smart Delta Drechtsteden bijeenkomst bij waar weerman Gerrit Hiemstra sprak over klimaatverandering. Terwijl ik luisterde dacht ik, ja dit weet ik allemaal wel… we zijn druk bezig met initiatieven om uitstoot te beperken en ik hoef echt niet te horen dat het nog niet genoeg is. Maar niet lang daarna drong zijn verhaal pas echt tot mij door. Denken in algemene maatregelen van de overheid is makkelijk maar niet genoeg. Wat doe ik zelf als bijdrage aan een beter milieu en hoe verklein ik mijn eigen CO2 footprint?

 • Praat mee over uw wijk en de toekomst

  08 maart 2023

  De Omgevingswet zorgt voor meer duidelijkheid over de ruimte waarin we wonen, werken en leven. Denk aan water, wegen, natuur, monumenten en het bouwen van nieuwe woningen of gebouwen. In deze wet worden bestaande regels samengevoegd en vereenvoudigd.

 • Het goud van de samenleving

  15 maart 2023

  De lente staat voor de deur! Overal in grasvelden, tuinen en bermen komen de narcissen en krokussen weer op. Voorzichtig openen ze hun eerste bloemen en tonen ons hun gele, witte en paarse kleurenpracht. Aan de takken van de bomen is de eerste bloesem waar te nemen. En op de kinderboerderij zijn de eerste geiten lammeren geboren.

 • Zero discrimination day

  22 maart 2023

  Gisteren was het de internationale dag tegen racisme en discriminatie. In het Engels heet het 'Zero discrimination day', naar nul discriminatie. Deze dag is in 1966 door de Verenigde Naties opgericht na een bloedbad bij een vredesdemonstratie tegen de apartheidswetten in Sharpeville in Zuid-Afrika. Wereldwijd wordt op deze dag stilgestaan bij de gevolgen van racisme en discriminatie en opgeroepen tot gelijke behandeling en tolerantie. In Alblasserdam willen we vanaf nu jaarlijks stilstaan bij deze dag.

 • Fit blijven in een fit & groen dorp

  29 maart 2023

  In mijn columns vertelde ik tot nu toe al over verschillende onderdelen van mijn portefeuille. De omgevingsvisie, lokale bedrijven en natuurlijk de grote opgaven op het gebied van wonen. Eén onderdeel dat tot nu toe niet aan bod kwam, is sport. Dat verandert vandaag!

 • Brede welvaart in Alblasserdam en regio

  12 april 2023

  Afgelopen woensdagmiddag 5 april mocht ik aanwezig zijn bij een bijeenkomst georganiseerd door de VZHG (Vereniging Zuid Hollandse Gemeenten) om mee te praten over het verbeteren van de brede welvaart in de regio. Je hoort die term, brede welvaart, de laatste tijd wel vaker. Maar waar hebben we het dan precies over? En als we het eens zijn over wat het is… denken we als gemeenten dan dat we die ook kunnen verbeteren? Allereerst de eerste vraag, wat is brede welvaart?

 • Even voorstellen

  19 april 2023

  Ik ben op 30 maart geïnstalleerd als burgemeester van Alblasserdam. In mijn eerste column wil ik me graag voorstellen.

 • Samen gaan we voor een duurzaam dorp

  26 april 2023

  Vorige maand heeft de gemeenteraad van Alblasserdam de Duurzaamheidsagenda 2023-2026 vastgesteld. Dit is een belangrijke stap om ons te ontwikkelen tot een duurzaam dorp. Er ligt een grote opgave. We moeten leren anders om te gaan met onze energie en grondstoffen. Zoals astronaut André Kuipers het vanuit het ruimtestation ISS verwoordde: "We hebben maar één zo’n blauwe bol".

 • Jongeren aan het woord

  17 mei 2023

  Laatst zag ik het programma 'Op weg naar het Lagerhuis', met de finale voor de beste speech en het beste debat. Jongeren van het voortgezet onderwijs hadden hun voorrondes gewonnen en stonden nu in de finale. Ik was zeer onder de indruk van hun indrukwekkende speeches en hun uitstekende debatvaardigheden. Dat is een belofte voor de toekomst! Ook raakte het me waar deze jongeren zich druk om maken: ze willen radicale keuzes maken voor een beter milieu en een meer rechtvaardige samenleving. Ik vond het verhelderend om hun meningen te horen en het zette me aan het denken.

 • De vernieuwing van het zwembad

  31 mei 2023

  De werkzaamheden zijn nu echt begonnen! Als wethouder ben ik daarover zeer verheugd. Na een periode van zorgvuldige voorbereiding, gaat het project nu een nieuwe fase in. De aannemer bouwt een nieuwe betonnen zwembadbak. Een veilig en duurzaam zwembad, waar we tientallen jaren van gaan genieten.