Een gezond en duurzaam 2023

Uitzonderlijk warm, zo begon het nieuwe jaar 2023. En je hoort steeds vaker dat 'het weer uitzonderlijk' was. Door de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen verandert ons klimaat. We krijgen vaker te maken met extremen in kou, warmte, droogte en regenval.

Noodzaak

Het is onmogelijk om alle patronen die bijdragen aan klimaatverandering in één jaar volledig te veranderen. Maar het is wel mogelijk om met kleine stapjes een nieuwe weg in te slaan. En bovendien kan het ineens snel gaan. Denk maar aan de coronaperiode. Van de ene op de andere dag stonden kantoren leeg en schakelden we massaal over op thuiswerken. 
Iets vergelijkbaars gebeurde tijdens de energiecrisis. Wie had kunnen denken dat we in 2022 massaal aan onze thermostaat zouden gaan draaien?! Doordat we het rechtstreeks via de gasmeter in onze portemonnee voelden, was de noodzaak om te veranderen groot en kwamen we in beweging. Wat gebeurt er als die financiële prikkel straks wegvalt, bijvoorbeeld als de oorlog in Oekraine stopt? Is de noodzaak om het energieverbruik te veranderen dan weg? Nee! De noodzaak om van de fossiele brandstoffen af te komen, is nog net zo sterk als voor de oorlog. Het klimaat heeft ander gedrag van ons nodig. 


Praktische maatregelen

Daarom denk ik dat het goed is om nu in actie te komen. Om te handelen alsof de prijzen hoog zijn en hoog blijven. Maatregelen nemen kan gelukkig al heel klein! Minder gas = minder energie. Kijk eens hoe je dat in jouw situatie bewerkstelligt. Als gemeente gaan we zelf ook aan de slag met onze eigen panden. En we helpen inwoners en ondernemers met eenvoudige tips en trucs of praktische maatregelen. 
Zo is er binnenkort de witgoed-actie voor inwoners met een laag inkomen. Zij krijgen een brief en kunnen met een tegoedbon een oud energie-slurpend apparaat (bijvoorbeeld koelkast of wasmachine) inruilen voor een energiezuinig exemplaar. Zo besparen zij kosten en wij het klimaat. Deze actie is een mooi voorbeeld hoe we de komende jaren met elkaar praktische oplossingen willen Inzetten om meerdere doelen te bereiken. Dat doen we als gemeente natuurlijk niet alleen. We werken nauw samen met diverse partners zoals Woonkracht10, de Drechtse stromen en de SWA. Samen gaan we aan de slag om ons dorp fit & groen te maken én te houden. 


Ik wens u allen een gezond en duurzaam 2023!

Marten Japenga, 
wethouder duurzaamheid
Marten Japenga