Kennismaking met Alblasserdam

De afgelopen twee maanden ben ik begonnen met mijn kennismaking met Alblasserdam. Ik heb veel Alblasserdammers gesproken en veel plekken in Alblasserdam bezocht. In het kader van #PraatjeenPlaatje ben ik door meerdere inwoners en ondernemers uitgenodigd om een locatie te bezoeken waar ze trots op zijn of waar ze zich juist zorgen over maken. Foto’s van deze ontmoetingen hangen bij de ingang van het gemeentehuis en deel ik op Twitter via @BgmAlblasserdam.

Deze column is te kort om van alle bezoeken uitgebreid verslag te doen. Daarom noem ik er een aantal. Zo ben ik op bezoek geweest bij onze plaatselijke imker, heb ik met verschillende winkeliers kennisgemaakt, ben ik langs een aantal wijkgemeenten van de Protestantse gemeente Alblasserdam gefietst en kreeg ik een rondleiding langs het mooie Lindelaantje in Park Huis te Kinderdijk. In datzelfde park heb ik een prettig gesprek gehad met twee vrijwilligers van Jeugdland. Met bewoners uit de omgeving van de Loopplank heb ik gesproken over hun zorgen. De sportieve kant van Alblasserdam stond op het programma met een bezoek aan KDO en de IJsclub. Er zullen zeker nog meer sportieve bezoeken volgen. Tot slot was er ook aandacht voor de historie van Alblasserdam: ik bezocht de fototentoonstelling van de Arresleevereniging (deze is nog steeds te bezoeken in de bibliotheek), maakte een rondrit met historische rijtuigen en bezocht de molens van Kinderdijk.

Bij meerdere bezoeken liep ik ook 'toevallig' Alblasserdammers tegen het lijf. Er ontstonden mooie, spontane gesprekken over Alblasserdam. Wat mij vooral opviel de afgelopen maanden is de inzet van veel Alblasserdammers in het verenigingsleven. Het enthousiasme is bijzonder en gaat soms over van generatie op generatie. Ik hoor veel positieve geluiden over het eigen karakter van Alblasserdam, de betrokkenheid en de vele voorzieningen en ondernemingen die ons dorp heeft. Tegelijk hoor ik ook zorgen over het aantal woningen voor jongeren, over veiligheid en over verharding tussen mensen.

Alblasserdam is een hechte gemeenschap. Dat ervaren we bij fijne momenten, maar ook bij verdriet. Afgelopen zaterdag bereikte mij het droevige bericht over de verdrinking van een 13-jarig meisje in het Lammetjeswiel. Een hele verdrietige en ingrijpende gebeurtenis. Ik denk aan haar ouders, familie, vriend(inn)en en klasgenootjes. Dank aan alle hulpdiensten die hun uiterste best hebben gedaan. Die middag waren er veel mensen bij de recreatieplas aanwezig. Als u getuige bent geweest van dit heftige incident en u wilt daarover doorpraten, dan kunt u contact opnemen met slachtofferhulp. Kijk voor meer informatie op slachtofferhulp.nl/contact.

Jan Willem Boersma
Burgemeester

Burgemeester Jan Willem Boersma