Samen een ijsje eten

In de maand december is er vaak veel aandacht voor alleengaanden. De feestdagen kunnen zorgen voor gevoelens van eenzaamheid. Toch hoor ik steeds vaker dat de zomer- en vakantieperiode erger is. Iemand zei tegen mij: "Je ziet allemaal stellen samen wandelen of fietsen en dat benadrukt dat ik alleen ben." In deze periode liggen veel activiteiten stil, omdat het seizoen afgelopen is. Daarnaast zijn de (klein)kinderen, buren of kennissen op vakantie en is er dus minder bezoek. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij zomereenzaamheid. Dat gebeurt met een landelijke campagne, maar ook lokaal in Alblasserdam.

Eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. Vanaf 65 jaar kampt zelfs 44% met gevoelens van eenzaamheid. We kunnen oog hebben voor elkaar, bijvoorbeeld door een kop koffie te drinken of iemand uit te nodigen om samen een ijsje te eten. In Alblasserdam zorgen we ervoor dat er genoeg te doen is in de zomer. Zo blijven er mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Het programma "Hallo zomer" heeft alle gratis activiteiten op een rijtje gezet. Verschillende organisaties werken hierbij samen. 

Kom in actie

Eenzaamheid is eigenlijk een probleem dat anderen niet voor je kunnen oplossen. Je moet zelf in actie komen. Bijvoorbeeld door naar plekken te gaan waar je mensen vindt met dezelfde interesses. Wil je leren fotograferen? Doe mee met de fotografiecursus in 't Hoochhuis. Hou je van lezen? Loop eens binnen in de bibliotheek in De Rederij. Hou je van spelletjes doen of gezellig koffie drinken? Kom naar De Pion in de Waalsmondelaan. Vanuit Het Brughuis organiseert Stichting Welzijn Alblasserdam sportieve en culturele activiteiten. Daarnaast is het belangrijk om over eenzaamheid te praten. Vertel wat je moeilijk vindt, zodat anderen weten hoe je je voelt. Ik hoop dat je de moed vindt om je ergens aan te sluiten. Kom erbij! Er wordt deze zomer op je gewacht. 

Zomerpaspoort

Ik ben er trots op dat er in de zomer opnieuw tientallen activiteiten voor de jeugd zijn dankzij het Zomerpaspoort. Ik bedank alvast alle vrijwilligers en verenigingen voor hun inzet om onze kinderen en jongeren een mooie zomervakantie te bezorgen. Dat geldt ook voor de VakantieBijbelClub die in de eerste vakantieweek in Landvast wordt gehouden. Zo kan de zomertijd een periode zijn waar je naar uitkijkt, in plaats van waar je tegen opziet. Ik wens u allen een fijne, ontspannen tijd toe, met af en toe iemand om samen een ijsje mee te eten. Want samen smaakt al veel lekkerder.

Margreet de Deugd
Wethouder

Wethouder Margreet de Deugd-Bos