Sharing is caring

In november staan we stil bij twee bijzondere vormen van zorg: pleegzorg en mantelzorg. Het gaat om zorg met grote impact op het leven van het pleeggezin of de mantelzorger. In Alblasserdam zijn ruim 400 mantelzorgers bekend, waaronder ook een aantal jonge mantelzorgers, die zorg dragen voor een zieke ouder, broer of zus. Er zijn ruim 20 pleeggezinnen bekend, waaronder één met een gezinshuis.

Pleegzorg

Afgelopen week was de week van de pleegzorg. Wij laten pleeggezinnen deze week, maar zeker vaker, weten hoe bijzonder mooi het is wat ze doen en dat we hen enorm waarderen. Zij vangen kinderen op die vaak het nodige hebben meegemaakt. Daardoor zijn ze minder veilig gehecht of hebben een trauma. Naast wijsheid en energie, is er voor pleegzorg extra veel geduld en liefde nodig. Met de landelijke aandacht voor pleegzorg deze week hopen we ook dat meer mensen in ons dorp nadenken of er ruimte is in hun leven voor een vorm van pleegzorg (crisis, langdurig, weekenden). Wie heeft er een kamer vrij en heeft tijd en ruimte om een kind een thuis te geven? Pleegzorg is niet altijd gemakkelijk en daar is dan begeleiding voor. Maar het verrijkt je leven, vertellen pleegouders mij vaak.

Mantelzorg

Afgelopen maandag is de  maand van de mantelzorg in Alblasserdam gestart met een gezellige middag in Landvast. Er zijn de komende tijd veel activiteiten voor mantelzorgers, die gecoördineerd worden door Stichting Welzijn Alblasserdam. Het is belangrijk dat zij ook goed voor zichzelf zorgen. Daarnaast is het belangrijk dat werkgevers oog hebben voor werknemers die thuis zorgtaken hebben. Door het gesprek aan te gaan kan uitval voorkomen worden. Ik ben ervan overtuigd dat openheid en eerlijkheid leiden tot begrip en medewerking in de omgeving. 

Mooi Leven Huis Drechtsteden

Ouders van meervoudig gehandicapte kinderen zijn ook mantelzorgers. Zij maken zich zorgen om de huisvesting van hun kinderen in de toekomst. Is er een plek in de buurt die voelt als thuis, met professionele zorg en inzet van familie en vrienden? In Nederland zijn daarvoor al een paar Mooi Leven Huizen gebouwd. Nu is er ook een initiatief voor de Drechtsteden. Ik ben onder de indruk van dit prachtige concept. Het kan nog wel jaren duren voor het er is, maar de kerngroep is gevormd. Op hun website leest u er meer over. 

#SharingIsCaring

Het is goed om ervaringen met elkaar te delen. Mantelzorgers of pleegouders onder elkaar of juist met hun omgeving. Dat is ook een vorm van zorgen. De aandacht voor beide groepen kan daar het begin van zijn. Ik ben trots op alle Alblasserdamse mantelzorgers en pleegouders en hoop dat zij meer mensen inspireren om deze vorm van zorg te omarmen. Wil u net als ik deze mooie verhalen delen? 

Margreet de Deugd
Wethouder

Wethouder Margreet de Deugd