Lokale bedrijven met internationale uitstraling

Als je denkt aan een lokaal bedrijf met internationale uitstraling dan denk je al snel aan Oceanco. Toch zijn zij niet het enige bedrijf met een internationale klantenkring en een sterke lokale binding waar we als inwoners trots op mogen zijn.

Ter afsluiting van 2022 was ik, samen met collega de Gier, op werkbezoek bij Valk Welding aan de Staalindustrieweg. Nog een voorbeeld van een lokaal bedrijf met internationale uitstraling. Een bedrijf waar je als medewerker kunt groeien en waar je als student kunt afstuderen en een baan kunt vinden. 

Valk Welding werd 61 jaar geleden opgericht en is sinds de jaren '70 gevestigd in Alblasserdam. Het bedrijf is een voorloper op het gebied van lasrobotisering voor industriële bedrijven en heeft innovatie hoog in het vaandel staan. We kregen eerst een rondleiding van Remco Valk. Hij heeft het bedrijf in 1994 overgenomen van zijn vader. Samen met hem en de huidige CEO Nederland, Adriaan Broere, gingen we vervolgens in gesprek over het ondernemersklimaat in Alblasserdam. 

Wat een passie hebben deze ondernemers voor hun bedrijf! Bij iedere robot in aanbouw wist Remco te vertellen voor welke klant de robot was, welke specifieke producten de lasrobot ging maken en welke medewerkers van Valk Welding bij de fabricage betrokken waren. Naast het produceren van de lasrobots heeft het bedrijf ook een eigen ontwikkelings-, software-, engineering- en onderhoudsafdeling. Daarnaast verzorgen ze de opleiding van klanten in een eigen trainingscentrum. 

Remco vertelde ons dat het bedrijf sinds 1994 een behoorlijke groei heeft doorgemaakt. Toch is Valk Welding een familiebedrijf gebleven met een hechte band tussen de medewerkers en met een goed oog voor nieuw talent. Veel afstudeerstages zijn bij Valk Welding succesvol doorlopen met nieuwe producten als resultaat. 

Het bedrijf staat midden in onze samenleving. Samen met de gemeente Alblasserdam wil Valk Welding nadenken over het bereikbaar houden van ons dorp. Wat zijn de beste tijden voor medewerkers om naar het werk te komen? Hoe kan het logistieke proces beter worden ingericht zodat files worden vermeden? 

Ook in 2023 hopen we vaak het gesprek te mogen voeren met ondernemers zoals Remco en Adriaan die mee willen denken over maatschappelijke uitdagingen, bereikbaarheid en mobiliteit! 


Ramon Pardo, 
Wethouder 

Ramon Pardo