Elke tegel helpt

Vorige week zijn er aan de Blokweersingel de eerste geveltuinen aangelegd bij een tweetal enthousiaste bewoners. "Het is fijn als er wat fleurigheid in de straat komt," zo vertelde een van de bewoners me. Daarnaast is ook de achterliggende doelstelling voor hen van belang, namelijk zorgen dat we meer groen in het dorp krijgen en minder stenen.

Anders denken

Sommige mensen stellen vragen bij het effect van dit soort projecten. Dat mag natuurlijk. Ik ga altijd graag het gesprek aan met inwoners. Bijvoorbeeld om hun mening te horen en standpunten uit te wisselen. Maar op social media klinkt er soms goedkope kritiek en regeert scepsis. Dat vind ik jammer, want daarmee komen we niet verder. Gelukkig hebben we de keuze om dit soort berichten te negeren. 

Wat we niet kunnen negeren, is de klimaatverandering en de bijbehorende gevolgen. En in zo'n grote transitie is elke bijdrage waardevol. Ook een geveltuin of het verwijderen van tegels uit je eigen tuin. Het lijkt misschien een kleine druppel op de gloeiendhete plaat van de veranderingen die gaande zijn. Maar het gaat om anders kijken naar de wereld om je heen. Tegel eruit, groen erin, is echt een heel mooi voornemen. Planten in een (gevel-) tuin fleuren niet alleen de boel op, maar dragen ook bij aan verkoeling, de biodiversiteit en hun wortels houden het water langer vast in de grond.

Enthousiasme

Waar de geveltuinen een bijdrage leveren in het klein, kijken we als gemeente naar het grotere plaatje. Aanpassingen in de buitenruimte zijn de komende jaren hard nodig. Daarom leggen we nu al zoveel mogelijk waterdoorlatende bestrating aan. En we doen aanpassingen aan de ondergrond, zodat die het water langer vasthoudt. 
Terug naar de geveltuinen. De bewoners van Blokweersingel zijn blij met hun geveltuin en hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Doet u ook mee? Samen werken we toe naar een fit en groen dorp in de polder. Voor het mooie en voor het nodige.

Marten Japenga, 
wethouder duurzaamheid

geveltuin