Het goud van de samenleving

De lente staat voor de deur! Overal in grasvelden, tuinen en bermen komen de narcissen en krokussen weer op. Voorzichtig openen ze hun eerste bloemen en tonen ons hun gele, witte en paarse kleurenpracht. Aan de takken van de bomen is de eerste bloesem waar te nemen. En op de kinderboerderij zijn de eerste geiten lammeren geboren.

NLdoet

De lente is ook de periode waarin NLdoet plaatsvindt. Dit is een landelijke actiedag om vrijwilligerswerk bekender te maken. Het Oranjefonds wil mensen stimuleren de handen uit de mouwen te steken. In Alblasserdam waren op verschillende plekken activiteiten. Heel veel mensen hebben meegedaan. Chapeau daarvoor! Vrijwilligers, in alle vormen en maten, zijn onmisbaar in ons dorp. Zonder hun inzet zouden een hele hoop activiteiten en voorzieningen tot stilstand komen. 
Bij kinderboerderij De Plantage bijvoorbeeld hebben vrijwilligers de onderkomens voor de dieren opgeknapt. Bij Het Anker is vrijdMarten Japenga wilgen knottenag een indoor jeu de boulesbaan feestelijk geopend, zodat de bewoners een gezellige middag hadden. En ook bij de scouting, de Alblashof en vele andere plekken waren vrijwilligers actief. 

Groen

Zelf heb ik geholpen bij het wilgen knotten. Ik kreeg eerst uitleg over hoe het moet en daarna konden we aan de slag. Deze activiteit werd georganiseerd door Stichting De Groene Long, een groep actieve meedenkers en doeners. Ze zetten zich in voor de groene belangen in Alblasserdam. Ze geven als het ware een stem aan de natuur. Als gemeente maken we dankbaar gebruik van hun inzichten, adviezen en ideeën. En natuurlijk zijn er allerlei verschillende belangen in ons dorp en moeten we die als gemeentebestuur tegen elkaar afwegen. Maar dat doet niets af aan de inzet van deze vrijwilligers. Ze doen iets voor de gemeenschap en dat verdient waardering.   

Waardevol

Na het wilgen knotten, nam ik ook nog even een kijkje bij de Alblashof en de kinderboerderij. Overal waren vrijwilligers bezig. Zij zijn echt het goud van de samenleving. Of ze nu tijdens NLdoet aan de slag gaan, of op andere dagen in het jaar. Of ze een vaste wekelijkse klus hebben of incidenteel een bijdrage leveren. Of ze er veel of weinig tijd in steken. Vrijwilligers zijn goud waard. En ik ben dankbaar dat we er zoveel hebben in Alblasserdam. Ga vooral zo door!

Marten Japenga, 
Wethouder buitenruimte en duurzaamheid