Cultuur verbindt

Met het jaarlijkse Havenfestival sloten we het evenementenseizoen in Alblasserdam af. Ik heb genoten van alle bruisende activiteiten voor alle leeftijden. En ik ben onder de indruk van de geweldige inzet van alle vrijwilligers die dit mogelijk maken. Ook in het najaar en de winter is er van alles te doen en te beleven in Alblasserdam. Zo is er een heuse kunst- en cultuurweek van 2 tot en met 7 oktober, georganiseerd door het culturele netwerk in ons dorp.

Terugblik: Cultuur tijdens het Havenfestival

De feestweek begon op maandag met een indrukwekkend toneelstuk "Kortsluiting" van Inter Amicos in Cultureel Centrum Landvast. Het was toneel met een lach en een traan, want het ging onder andere over dementie. Op donderdagavond was de buitenfilm Rose. Met deze film opende Landvast de feestmaanden rondom haar 15-jarig jubileum. We mogen trots zijn op deze fijne voorziening! Tot slot waren er tijdens de braderie optredens van (shanti-)koren en was er indrukwekkende muziek van Soli, was er straattheater en was er de mogelijkheid om cultureel erfgoed te bekijken: de Pieter Boele, een origineel stoomschip. En dat naast twee avonden Lammetjeswielfestival, waar veel mensen van hebben genoten. 

Vooruitblik: Kunst- en cultuurweek

Binnenkort is er dus de kunst- en cultuurweek. Van 2 tot en met 6 oktober zijn er open repetitieavonden muziek en dans en op zaterdag 7 oktober is er een route langs een variatie aan (amateur) kunstenaars en cultureel erfgoed. Kom verwonderen of genieten en laat je inspireren! 

In het mooie boekje dat huis-aan-huis bezorgd wordt, leest u wat er allemaal te doen is. Het boekje is ook te verkrijgen in De Rederij. Er is een pop-up denkmolen (filosofisch gesprek) en er zijn lezingen van de Historische Vereniging in De Rederij. Onderweg is er ook nog genoeg kunst in de openbare ruimte te zien in Alblasserdam. Op zaterdag 7 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur is iedereen van harte welkom op de adressen van de kunst- en cultuurroute en in de avond 20.00 uur bij het gratis concert van Soli in Landvast. 

Samenwerking

In korte tijd heeft deze samenwerking tussen de deelnemers van het cultureel netwerk tot dit initiatief geleid. Dankzij alle spontane aanmeldingen van Alblasserdammers en verenigingen wordt het gedragen door velen. Zo ontstaan er nieuwe contacten en ideeën. Ik hoop dat veel mensen zich aansluiten en mee gaan doen. Zo kan cultuur verbinden. 

Kom erbij!

In de kunst- en cultuurweek valt ook de laatste dag van de Week tegen Eenzaamheid. Met name op donderdag 5 oktober is er veel te doen. Er zijn tentoonstellingen op vijf locaties, er zijn theatervoorstellingen in Landvast en er is een gezellige middag met muziek op het Maasplein. De titel van deze week is "Kom erbij". Ik hoop oprecht dat u deze uitnodiging leest of hoort en erop in gaat. 

Ik ben benieuwd naar de reacties en ik hoop u tegen te komen ergens op de route.

Margreet de Deugd
Wethouder

Wethouder Margreet de Deugd-Bos