Contact

Veel zaken regelt u eenvoudig online. Meldingen over de openbare ruimte (verkeerd geparkeerde auto's, zwerfafval, kapotte stoeptegels) regelt u via Fixi.

Commerciële partijen bieden diensten aan die u voordeliger of zelfs gratis bij de gemeente regelt. Heeft u vragen? Bel dan 14 078.

Deze producten regelt u eenvoudig online:

Lukt dit niet online? Dan kunt u een afspraak maken voor:

 • aanvraag paspoort of identiteitskaart en het afhalen daarvan
 • aanvraag rijbewijs en het afhalen daarvan
 • aangifte vermissing rijbewijs
 • omwisseling buitenlands rijbewijs
 • aanvraag VOG bij een nieuwe baan binnen 6 weken
 • legalisatie van een handtekening

Maak een afspraak

Heeft u een afspraak?

 • Voor u en onze veiligheid betaalt u alleen met pin 
 • Via de bevestigingsmail annuleert u uw afspraak
 • Bel 14 078 als u uw afspraak wilt verplaatsen 

Veel medewerkers van het Gemeentekantoor werken vanuit huis. Als u een afspraak heeft of iemand wilt spreken, bel dan eerst of diegene aanwezig is.

Telefoonnummer
 • 14 078 (telefoonnummer met 5 cijfers)
 • maandag tot en met vrijdag: 08.30 - 17.00 uur
 • +31 78 770 8301 (vanuit het buitenland). U wordt dan doorgeschakeld naar 14 078
Openingstijden
 • maandag en woensdag: 11.30 - 20.00 uur
 • dinsdag, donderdag en vrijdag: 08.30 - 12.00 uur

In 2024 is de Gemeentewinkel elke zaterdag en zondag gesloten en op:

 • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei
 • 2e Pinksterdag: maandag 20 mei
 • Verkiezingen en herstellen stembiljetten: donderdag 6, vrijdag 7 en maandag 10 juni
 • 1e en 2e Kerstdag: woensdag 25 en donderdag 26 december
 • Nieuwjaarsdag: woensdag 1 januari 2025
Contactformulier

Heeft u vragen, tips, wensen of opmerkingen? Geef ze dan door met het contactformulier 

U kunt het contactformulier niet gebruiken om

 • een melding te doen over de openbare ruimte (overlast verkeerd geparkeerde auto's, zwerfafval, kapotte stoeptegels, lantaarnpalen). Een melding maakt u via Fixi.
 • bezwaar te maken tegen een parkeerboete of een vraag te stellen over een parkeerboete. Gebruik hiervoor het formulier over parkeerboetes.
Bezoekadres en postadres Gemeente

Gemeente Alblasserdam, Cortgene 2, 2951 ED Alblasserdam
De gemeente Alblasserdam is gevestigd in De Rederij.

Postadres: Gemeente Alblasserdam, Postbus 2, 2950 AA Alblasserdam

Meldpunt openbare ruimte

 Is er iets kapot of niet in orde in de openbare ruimte van Alblasserdam? Geef dat dan door aan de gemeente via Fixi.

Virtuele Assistent / Livechat

Livechat

Komt u er op onze website niet uit? Chat dan live met een van onze medewerkers. Ziet u op de webpagina een chatknop rechts onderaan de pagina? Start dan met die knop een chatgesprek. U chat direct met 1 van onze medewerkers. De livechat is beschikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Virtuele Assistent Gem 

Heeft u vragen over verhuizen, identiteitsbewijzen, gemeentelijke belastingen of openbare ruimte? Dan kunt u de virtuele assistent Gem gebruiken. U krijgt dan meteen een antwoord. De virtuele assistent Gem is een digitale hulp van de gemeente. 

Gem is elke dag 24 uur beschikbaar en is geprogrammeerd om simpele vragen te beantwoorden. Het is dus geen echte medewerker waar u mee chat. Deel geen persoonlijke gegevens met Gem. Gem heeft geen persoonlijke gegevens nodig. Het kan zijn dat u toch iets persoonlijks deelt. In deze privacyverklaring leest u wat er dan gebeurt.

'Gem' is een afkorting voor 'gemeenten'. Gem is onderdeel van een proef. Het kan dus zijn dat Gem nog niet alles weet. Van uw gesprek leert Gem om u en andere inwoners beter te helpen.

Heeft u andere vragen? Of kan Gem u niet verder helpen? Ga dan tijdens kantoortijden naar onze livechat. U chat dan direct met een van onze medewerkers.

Lees Simpel app om ingewikkelde brieven te begrijpen

Lees Simpel is een app die mensen helpt om ingewikkelde brieven te lezen, met hulp van AI. U maakt een foto van uw brief en de app geeft een samenvatting in begrijpelijke taal.
U kunt Lees Simpel gratis downloaden in de App Store (iPhone) of Play Store (Android). De Rijksoverheid steunt de app.

Lees Simpel gebruikt kunstmatige intelligentie (AI)

Ook AI kan een foutje maken. En wie samenvat, maakt keuzes: wat neem je wel of niet mee? De meeste samenvattingen kloppen en zijn makkelijker te lezen dan de brief zelf.

De app verzamelt geen gegevens, slaat de brief niet op en gebruikt geen ChatGPT. U kunt uw persoonlijke gegevens zwart maken voordat u er een foto van maakt. Het is niet nodig een account aan te maken. 
 
Wilt u weten wat AI is? Bekijk de video kunstmatige intelligentie (AI).

Digihulplijn

De Digihulplijn helpt u met uw vragen over de computer of mobiel. Hiervoor belt u 0800-1508. Te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur. 

Betalen aan de gemeente

Betalingen aan de gemeente Alblasserdam doet u via het bankrekeningnummer  NL31 BNGH 0285 0001 52.

Contact met het college van B en W

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken met één van de collegeleden, hen uitnodigingen, bellen of een e-mail sturen? Neem dan contact op met het bestuurssecretariaat, dat de agenda's beheert. Post voor het college kunt u sturen naar het postadres.

E-mail: bestuurssecretariaat@alblasserdam.nl
Telefoon: 14 078

Postadres:
College van Burgemeester en Wethouders
Postbus 2
2950 AA Alblasserdam

College uitnodigen bij evenementen

Wilt u de burgemeester en/of wethouders uitnodigen voor een bijzondere gelegenheid zoals een feest, voorstelling, evenement, jubileum of een andere bijzondere activiteit of bijeenkomst? Dan ontvangen wij graag, liefst uiterlijk zes weken van tevoren, een uitnodiging. Wilt u daarbij aangeven wie u wilt uitnodigen van het college en wat u verwacht, bijvoorbeeld of het om alleen aanwezigheid gaat of dat er ook een toespraak of een onthulling gewenst is. Lukt dat niet, kondig de geplande datum dan alvast aan bij het bestuurssecretariaat.

Contact met de gemeenteraad

Heeft u vragen over bijvoorbeeld inspreken, vergaderstukken of vergaderdata van de gemeenteraad? Bel met de raadsgriffie via 14078, of mail naar griffier@alblasserdam.nl

Het postadres van de gemeenteraad en raadscommissies is: Gemeenteraad Alblasserdam, T.a.v. de raadsgriffier, Postbus 2, 2950 AA Alblasserdam

Contact voor ondernemers

Bent u ondernemer in Alblasserdam en heeft u vragen of behoefte aan overleg? Of wilt u zich hier vestigen met uw bedrijf? Neem dan contact op met onze bedrijvencontactfunctionarissen.

Social Media en Whatsapp
Media

Voor persvragen neemt u contact op met het team Communicatie van de gemeente. Dit team is per mail bereikbaar via communicatie@alblasserdam.nl of telefonisch via 14078.