Woningen voor iedereen

De woningnood staat terecht hoog op de agenda van velen, en bij mij staat het zeker bovenaan mijn agenda, als wethouder wonen.

Als college streven we naar een woning voor iedereen in Alblasserdam. Ongeacht uw inkomen en ongeacht of u een huurhuis of een koophuis zoekt. We werken hier elke dag hard aan en laten ons niet uit het veld slaan door forse tegenwind. Denk bijvoorbeeld aan obstakels als nieuwe wet- en regelgeving, strengere milieuregels, de stijgende rente, verduurzaming met zonnepanelen en warmtepompen, het tekort aan materialen en, niet in de laatste plaats, de beperkte fysieke ruimte waarbinnen wij dit in ons fraaie dorp dienen te realiseren.

Nieuwbouw

Ondanks de tegenslagen boeken we vooruitgang. Samen met ontwikkelaars, bouwbedrijven, woningbouwcorporaties en ambtelijke ondersteuning zorgen we ervoor dat de laatste voorbereidingen worden afgerond. Dat betekent dat er binnenkort op diverse plekken gebouwd kan gaan worden. Zo geven we samen invulling aan de woningbehoeften van Alblasserdammers en wordt doorstroming op de huizenmarkt mogelijk.

Doorstromen

Als wethouder hoop ik dat de nieuwe huizen een soort kettingreactie teweeg brengen. Wanneer bijvoorbeeld senioren met een ruime gezinswoning en bij wie de kinderen het huis uit zijn, verhuizen naar een kleiner appartement, komt hun woning vrij voor startende gezinnen. Op latere leeftijd verhuizen en een huis achterlaten waar je lang hebt gewoond, is natuurlijk best spannend. Maar het biedt ook veel voordelen, denk bijvoorbeeld aan een lagere energierekening en meer comfort. 

Doorstroming is belangrijk voor zowel koop- als huurhuizen. Daarom werken we nauw samen met woningcorporatie Woonkracht10. Zij zijn betrokken bij diverse projecten zoals Haven Zuid, Wipmolenterrein en het manegeterrein aan de Polderstraat. In al deze projecten worden ook huurhuizen gebouwd. Zo werken we samen aan het versnellen van de woningbouwopgave en maken we doorstroming mogelijk. 

Veel keus

Ik noemde hierboven al even drie projecten, maar daarmee zijn we er nog niet. Het project Kloos is al open en binnenkort volgt ook het project Fatimakerk. Kortom, er is voor ieder wat wils! Aan u als inwoner van Alblasserdam zou ik willen adviseren om de krant de komende weken goed in de gaten te houden. Daarin leest u wanneer de diverse projecten open gaan en hoe u zich kunt inschrijven op de nieuwsbrief of aanmelden voor informatie. Vervolgens gaan wij als gemeente ons uiterste best doen om te zorgen voor instroming van onze eigen inwoners. Daarbij besteden wij speciaal aandacht aan onze jongeren, want ook zij verdienen een fijn huis in ons dorp.

Freek de Gier, 
Wethouder wonen

Wethouder Freek de Gier