Geboorte, overlijden en geslacht veranderen

Informatie over aangiftes bij geboorte en overlijden. Het geslacht veranderen op de geboorteakte of gegevens oude geslacht administratief verwijderen

• Geboorteaangifte

Is uw kind in Alblasserdam geboren? Dan geeft u de geboorte van uw kind digitaal aan.Of u maakt een afspraak in de Gemeentewinkel.

• Kind erkennen

Met het erkennen neemt u wettelijk het ouderschap op u. Daarvoor hoeft u niet per se de biologische ouder te zijn.

• Aangifte van overlijden

U moet binnen 6 dagen na het overlijden aangifte doen in de gemeente waar de persoon is overleden. Meestal zorgt de uitvaartverzorger hiervoor.

• Geslachtswijziging aanvragen

Geslachtwijziging aanpassen op uw geboorteakte.

• Begraven en cremeren

• Grafbedekking

Voor het plaatsen van een gedenkteken op een graf heeft u een vergunning nodig.

• Grafonderhoudsrecht

Via het onderhoudsrecht betaalt u mee aan het onderhoud van de begraafplaats.

• Graftermijn verlengen

In Nederland geldt een grafrusttermijn van 10 jaar.