LHBTIQ+

We vinden het belangrijk dat iedereen zich in Alblasserdam thuis en welkom voelt. Natuurlijk geldt dat ook voor de LHBTIQ+-gemeenschap. Helaas is dat niet altijd vanzelfsprekend. Heb je vragen? Worstel je met je gevoelens of gedachtes? Of heb je tips of ideeën? We helpen je graag!

Als gemeente zetten we ons in voor het verbeteren van de acceptatie en sociale veiligheid. Daarvoor is een beleidsplan opgesteld. Hierin staan algemene ambities en concrete acties, zoals het hijsen van de vlag met Coming Out Day en aan het aanbieden van workshops en/of voorlichtingen bij maatschappelijke partners.

Hulp en ondersteuning

Voor hulp en ondersteuning kun je in Alblasserdam terecht bij het Brughuis. Je kunt hier terecht met al je vragen of zorgen over elk onderwerp. Wil je praten over (je zoektocht naar) je geaardheid? Loop je ergens tegenaan in ons dorp? Voel je je gekwetst of buitengesloten? De deur van het Brughuis staat voor je open! Samen kijken we hulp of ondersteuning bij jou past.

Organisaties in de regio

Ben je op zoek naar meer informatie over een bepaald onderwerp? Misschien kunnen onderstaande organisaties je helpen.

Algemene (belangen)organisaties 

  • RADAR is een non-profitorganisatie die zich inzet voor het bestrijden van discriminatie en het bevorderen van gelijke behandeling. Wie slachtoffer of getuige is van discriminatie in Alblasserdam, kan een klacht indienen bij RADAR. Daarnaast is Radar ook beschikbaar voor vragen of als je iets wilt delen. (website: www.radar.nl, mail: info@radar.nl, telefoon: 010 411 39 11)
  • COC Rotterdam streeft naar een diverse en inclusieve samenleving die werk maakt van gelijkheid en emancipatie. Ze komen op voor de rechten en veiligheid van lesbische, homoseksuele, biseksuele, intersekse, trans en queer personen in de regio Zuid-Holland Zuid. 'Ze faciliteren ontmoeting voor diverse groepen mensen, zoals de maandelijkse ontmoetingsavond bij Stichting Door, munt 5 in Dordrecht. (website: www.cocrotterdam.nl, mail: cameron@cocrotterdam.nl, telefoon: 010 414 15 55).
  • Movisie is een landelijk kennisinstituut. Met vragen en voorbeelden uit de praktijk draagt Movisie bij aan de acceptatie van LHBTIQ+’ers in de samenleving. (website: www.movisie.nl, telefoon: 030 789 21 16).

Christelijke (belangen)organisaties 

  • Wijdekerk Drechtsteden is een initiatief van een groep christenen – zelf LHBTIQ+-persoon of nauw betrokken bij LHBTIQ+-mensen – die vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn in hun kerk. De stichting biedt een netwerk aan LHBTIQ+-christenen om elkaar te ontmoeten en steun te ervaren. (website: www.wijdekerkdrechtsteden.nl, mail: drechtsteden@wijdekerk.nl
  • Werkgroep Struggel bestaat uit leden (mannen en vrouwen) die zelf ervaring hebben met homoseksuele gevoelens. Zij geloven dat de Bijbel mensen oproept om als christenen klaar te staan voor elkaar. (website: www.struggel.nl, mail: info@struggel.nl)
  • Hart van homo's is opgezet door mensen (homo en hetero) die vinden dat er meer ruimte moet komen voor homoseksuele jongeren binnen orthodox-christelijke gemeenschappen. Ze willen informatie geven en steun bieden aan jongeren die zoeken naar een manier om met hun homoseksualiteit om te gaan. (website: www.hartvanhomos.nl, mail: info@hartvanhomos.nl

Overige identiteitsgebonden (belangen)organisaties 

  • Pink Marrakech zet zich in voor sociale acceptatie, veiligheid en welzijn van de Nederlands-Marokkaanse LHBTIQ+‘ers. (website: www.pinkmarrakech.nl, mail: info@pinkmarrakech.nl). 
  • Stichting Maruf is een kenniscentrum voor islam en seksuele diversiteit. Het is een veilige ontmoetingsplek voor LHBTIQ+-moslims. Ze bieden ruimte om seksuele en genderdiversiteit te verenigen met geloof. (website: www.maruf.eu, mail: info@maruf.eu).
  • Roze50+ is de landelijke belangenbehartiger voor LHBTI+ 50plussers. De stichting zet zich in voor zichtbaarheid en verbetering van de maatschappelijke situatie van de LHBTI+ community. In de regio Drechtsteden organiseert Roze50+ in samenwerking met welzijnsorganisatie “Diverz” maandelijks een “Regenboogcafe”. (website: www.roze50plus.nl, e-mail: j.vangent@diverz.info of info@roze50plus.nl.

Wat betekent LHBTIQ+?

LHBTIQ+ is een afkorting die staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse, queer en alle andere variaties die niet-heteroseksueel en/of cisgender zijn en/of geslachtskenmerken hebben die binnen de gebruikelijke definities van ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ vallen.