Kijk voor de meest actuele informatie over het coronavirus op www.zhzveilig.nl.
Meer informatie vindt u op onze speciale pagina over corona.

Trouwen en registratie partnerschap

Als de wettelijke plechtigheid binnen 3 weken plaatsvindt, kunt u alleen op afspraak naar de gemeentewinkel komen. Onze dienstverlening is door de coronamaatregelen aangepast. Lees wat dit voor u betekent.

Sinds 26 juni mag u 20 gasten meenemen naar uw plechtigheid in de (grote) trouwzaal in het gemeentehuis. Hierbij reken wij ook de fotograaf, videograaf en meer mee. Dit aantal staan wij alleen toe als we de maatregel van 1,5 meter afstand hanteren. Als meerdere personen uit 1 gezin naast elkaar zitten, moet dit mogelijk zijn. Daarom vragen wij uw gezelschap of uw ceremoniemeester om bij binnenkomst hierop toe te zien.  
Het aantal gasten bij het kosteloos huwelijk of registratie partnerschap is 8 personen (inclusief bruidspaar en getuigen).  

Trouwt u in Alblasserdam of wilt u zich in Alblasserdan als partners registreren? Geef dit dan maximaal 1 jaar tot uiterlijk 2 weken van tevoren aan ons door. U geeft alle gegevens van uzelf, uw partner en uw getuigen door. Wij helpen u graag om er een onvergetelijke dag van te maken. Als u in een andere gemeente wilt trouwen, regelt u dat in de gemeente waarin u gaat trouwen.

 • u vult het formulier voorgenomen huwelijk of registratie partnerschap (pdf, 105 kB) in en stuurt dat per post op naar Gemeente Alblasserdam, Postbus 2, 2950 AA Alblasserdam.
 • voldoet u niet aan de voorwaarden? Neem dan contact met ons op via 14 078
 • weet u al op welke datum en waar u graag trouwt? Doet u hiervoor dan een aanvraag en vul het aanvraagformulier volledig in. U hoort binnen 5 werkdagen van de Gemeentewinkel of uw aanvraag akkoord is 

Kosten

Afhankelijk van dag en locatie betaalt u kosten. De kosten kunt u vinden in het Kostenoverzicht trouwen. Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Voorwaarden voor huwelijk of geregistreerd partnerschap

U voldoet beiden aan de voglende voorwaarden:

 • u bent 18 jaar of ouder
 • u bent geboren in Nederland
 • u woont vanaf 18-jarige leeftijd in Nederland
 • u bent burger van de Europese Unie.
 • bent u geboren in het buitenland of getrouwd geweest? Dan hebben wij extra informatie van u nodig. Vraagt u dan via het contactformulier of wij u bellen
 • staat u onder curatele? Dan heeft u vooraf toestemming nodig van uw curator of rechtbank

Getuigen

 • bij uw huwelijk of registratie van uw partnerschap moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn
 • getuigen zijn minstens 18 jaar en geestelijk bekwaam
 • bij huwelijk of registratie partnerschap in een bijzonder huis (bijvoorbeeld gevangenis of ziekenhuis) zijn altijd 6 getuigen aanwezig

Gratis en/of zonder toespraak trouwen

In het kostenoverzicht leest u waar en wanneer dit kan. U maakt voor deze mogelijkheid eerst een informatie-afspraak bij de balie.

Meenemen bij informatie-afspraak

U en uw partner komen op afspraak samen naar de Gemeentewinkel. U neemt dan mee:

 • van u en uw partner: een geldig identiteitsbewijs
 • van uw getuigen: een kopie van hun identiteitsbewijs (let op: geen kopie rijbewijs)

Meer informatie over de documenten die u nodig heeft vindt u op de website Rijksoverheid of download informatie documenten voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap (pdf, 28 kB)

Naam na trouwen

Als u trouwt verandert uw eigen achternaam niet. U kunt wel kiezen met welke naam wij u aanschrijven of aanspreken. Dit kunt u aangeven bij uw melding voorgenomen huwelijk. Lees meer hierover op de pagina Gebruik achternaam

Trouwlocaties

Officiële trouwlocaties:

 • De Rederij, Cortgene 2, 2951 CS in Alblasserdam
 • De Damsteen, Cortgene 8, 2951 CS in Alblasserdam
 • Historische Vereniging, Cortgene 3, 2951 EA in Alblasserdam

Voor kosteloos trouwen of de registratie van het partnerschap geldt een wachttijd. Houd u er rekening mee dat de wachttijd kan oplopen tot ongeveer 6 maanden.

U mag in Alblasserdam naast de officiële locaties ook trouwen op een locatie naar keuze. U vraagt de trouwlocatie uiterlijk 3 maanden van tevoren aan bij de gemeente. U gebruikt hiervoor het formulier verzoek keuze locatie (pdf, 83 kB). Voor trouwen op locatie naar keuze betaalt u kosten. Meer hierover leest u in het kostenoverzicht bovenaan deze pagina.

Trouwambtenaar

Als u een voorkeur heeft voor een trouwambtenaar, mag u die bij de melding voorgenomen huwelijk opgeven. Wij houden zo veel mogelijk rekening met uw voorkeur.

U kunt kiezen uit de volgende trouwambtenaren:

Als u een trouwambtenaar uit een andere gemeente wilt, benoemen wij deze voor 1 dag.  U schrijft hiervoor een brief met de naam van de ambtenaar en de plaats waar deze werkt. Met uw brief stuurt u kopieën mee van:

 • het benoemingsbesluit;
 • het beëdigingsbesluit van de rechtbank;
 • een geldig identiteitsbewijs van deze ambtenaar.

Stuur uw brief op naar de gemeente. Binnen 3 maanden krijgt u bericht van ons.

Gemeente Alblasserdam
Afdeling Dienstverlening
Postbus 2
2950 AA  Alblasserdam

De ambtenaar voor 1 dag krijgt geen vergoeding.

Van geregistreerd partnerschap naar huwelijk

U mag uw geregistreerd partnerschap in elke gemeente in Nederland laten omzetten naar een huwelijk. In Alblasserdam doet u dit aan de balie van de gemeente of op een trouwlocatie. U betaalt hiervoor de kosten die gelden voor het tijdstip en/of locatie.  

Meer informatie
Heeft u nog vragen?

Stel deze dan via het contactformulier. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.