Trouwen en registratie partnerschap

U kunt alleen op afspraak naar de gemeentewinkel komen.  

Trouwt u in Alblasserdam of wilt u zich in Alblasserdam als partners registreren? Geef dit dan maximaal 1 jaar tot uiterlijk 2 weken van tevoren aan ons door. U geeft alle gegevens van uzelf, uw partner en uw getuigen door. Wij helpen u graag om er een onvergetelijke dag van te maken. Als u in een andere gemeente wilt trouwen of partnerschap wilt registreren, regelt u dat in die gemeente.

Voorwaarden voor huwelijk of geregistreerd partnerschap

U voldoet beiden aan de volgende voorwaarden:

Kosten

Afhankelijk van dag en locatie betaalt u kosten. De kosten kunt u vinden in het Kostenoverzicht trouwen of registratie partnerschap, waaronder gratis en/of zonder toespraak trouwen. Aan de balie betaalt u met de pin. Alleen als pinnen echt niet mogelijk is, accepteren wij ook gepast contant geld.

Getuigen
  • bij uw huwelijk of registratie van uw partnerschap moeten minimaal 2 en mogen maximaal 4 getuigen aanwezig zijn
  • getuigen zijn minstens 18 jaar en geestelijk bekwaam
Naam na trouwen

Als u trouwt of partnerschap registreert verandert uw eigen achternaam niet. U kunt wel kiezen met welke naam wij u aanschrijven of aanspreken. Dit kunt u aangeven bij uw melding voorgenomen huwelijk of registratie partnerschap. Lees meer hierover op de pagina Gebruik achternaam

Trouwlocaties

Officiële trouwlocaties:

  • De Rederij, Cortgene 2, 2951 CS in Alblasserdam
  • Historische Vereniging, Cortgene 3, 2951 EA in Alblasserdam

Voor kosteloos trouwen of de registratie van het partnerschap geldt een wachttijd. Houd u er rekening mee dat de wachttijd kan oplopen tot ongeveer 6 maanden.

U mag in Alblasserdam naast de officiële locaties ook trouwen op een locatie naar keuze. U vraagt de trouwlocatie uiterlijk 3 maanden van tevoren aan bij de gemeente. U gebruikt hiervoor het formulier verzoek keuze locatie (pdf, 83 kB). Voor trouwen op locatie naar keuze betaalt u extra kosten. Meer hierover leest u in het Kostenoverzicht trouwen.

Trouwambtenaar

Wie professioneel aanwezig is bij de huwelijksvoltrekking (trouwambtenaar, bode, fotograaf) heeft geen coronatoegangsbewijs nodig.

Als u een voorkeur heeft voor een trouwambtenaar, mag u die bij de melding voorgenomen huwelijk opgeven. Wij houden zo veel mogelijk rekening met uw voorkeur.

U kunt kiezen uit de volgende trouwambtenaren:

Als u een trouwambtenaar uit een andere gemeente wilt, benoemen wij deze voor 1 dag.  U schrijft hiervoor een brief met de naam van de ambtenaar en de plaats waar deze werkt. Met uw brief stuurt u kopieën mee van:

  • het benoemingsbesluit;
  • het beëdigingsbesluit van de rechtbank;
  • een geldig identiteitsbewijs van deze ambtenaar.

Stuur uw brief op naar de gemeente. Postadres: Gemeente Alblasserdam, Afdeling Dienstverlening, Postbus 2, 2950 AA  Alblasserdam

De ambtenaar voor 1 dag krijgt geen vergoeding.

Van geregistreerd partnerschap naar huwelijk

U mag uw geregistreerd partnerschap in elke gemeente in Nederland laten omzetten naar een huwelijk. U betaalt hiervoor de kosten die gelden voor het tijdstip en/of locatie.  

Meer informatie
Heeft u nog vragen?

Stel deze dan via het contactformulier. Binnen 5 werkdagen krijgt u antwoord van ons.