Informatie Oekraine

Informatie over en voor de vluchtelingen uit Oekraïne. / Information regarding refugees from Ukraine. / Інформація для українців.

 • Crisisnoodopvang Havenkerk 

  30 oktober 2023

  Er gaat iets veranderen in het gebruik van de opvanglocatie aan de Havenkerk. Naast de huidige Oekraïense bewoners maken we plek om korte crisisnoodopvang te bieden aan ongeveer 50 Oekraïense vluchtelingen. Alblasserdam neemt hiermee haar verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat niemand buiten op straat hoeft te slapen.

 • Brief verlenging tijdelijke opvang in de Havenkerk

  Met deze brief willen we u informeren over het voornemen om de opvang van de Oekraïense vluchtelingen in de Havenkerk te verlengen. We willen deze met een half jaar te verlengen tot en met 31 december 2023.

 • Wijzigingen leefgeld en opvang Oekraïense vluchtelingen vanaf - 1 april 2023

  01 februari 2023

  Voor Oekraïense vluchtelingen veranderen de regels voor leefgeld en opvang. Eerder is gezegd dat de regels op 1 februari 2023 zouden veranderen. In de Drechtsteden is dat niet zo. Hier veranderen de regels vanaf 1 april 2023. De oude regelingen gelden tot 1 april 2023.

 • Brief voorlichting leefgeld Alblasserdam Engels

  Per 1 februari verandert de regeling van het leefgeld voor Oekraïners in Nederland. Dit heeft mogelijk effect op het maandelijkse bedrag wat u ontvangt.

 • Let op! Stuur Oekraïners door naar een reguliere tandartspraktijk

  23 september 2022

  Let op: stuur geen Oekraïners voor tandartshulp door naar Dental365 in Dordrecht. Hier moeten mensen cash afrekenen. Het is een dure spoedhulpkliniek die op commerciële basis de spoeddiensten van reguliere tandartsen overneemt. Verwijs als er geen spoed is, bij voorkeur door naar de reguliere tandartspraktijken.

 • Terugkeren naar Oekraïne, waar moet u op letten

  23 september 2022

  Sommige vluchtelingen uit Oekraïne willen (tijdelijk) terugkeren naar hun thuisland. Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten.

 • Oekraïense vluchtelingen aan het werk in Nederland

  23 september 2022

  Wat zijn de vereisten voor Oekraïners en werkgevers als vluchtelingen willen gaan werken.

 • Vluchtelingen uit Oekraïne en kinderbijslag

  23 september 2022

  Bent u een Oekraïense vluchteling? En werkt u niet in Nederland? Dan kunt u geen kinderbijslag krijgen. U kunt wel een vergoeding voor leefgeld aanvragen bij de gemeente.

 • Burgerzaken bezig met registratie van vluchtelingen (deel 4 van serie)

  11 april 2022

  Burgerzakenspecialist Ixora Balootje houdt zich samen met haar collega’s bezig met de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Zij coördineert de planning.

 • 'Kinderen kunnen even alles vergeten en plezier maken' (deel 3 van serie)

  08 april 2022

  Zo’n tien kinderen hebben meegedaan aan de eerste sport -en spelochtend in MFC Maasplein voor kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht. De sportieve speelochtend werd verzorgd door het ABC-team van de gemeente Alblasserdam. Ook in de komende weken blijven de kinderen iedere woensdag tussen 09.30 en 12.00 uur welkom om onbezorgd te spelen. De hele ochtend is er iemand aanwezig die zowel Oekraïens als Nederlands spreekt en dus kan vertalen.