Informatie Oekraine

Informatie over en voor de vluchtelingen uit Oekraïne. De meeste artikelen zijn vertaald in de Oekraïense taal. Dit is te zien door op het Nederlandse bericht te klikken en naar beneden te scrollen. Onder het Nederlandse bericht ziet u de Oekraïense vertaling.

Information regarding refugees from Ukraine. Most articles are translated in the Ukrainian language. This can be seen by clicking on the Dutch message and scrolling down. Below the original Dutch message you will see the Ukrainian translation.

Інформація для українців.
Інформація для біженців з України. Більшість статей перекладено українською мовою. Це можна побачити натиснувши на повідомлення голландською мовою та прокрутивши вниз. Під повідомленням голландською мовою, ви побачите український переклад.

Информация для украинцев.
Информация для беженцев из Украины. Большинство статтей переведено на украинский язык. Это можно увидеть нажав на сообщение на голландском языке и прокрутить вниз. Под сообщением на голландском языке, вы увидите украинский перевод.

 • Wijzigingen leefgeld en opvang Oekraïense vluchtelingen vanaf - 1 april 2023

  01 februari 2023

  Voor Oekraïense vluchtelingen veranderen de regels voor leefgeld en opvang. Eerder is gezegd dat de regels op 1 februari 2023 zouden veranderen. In de Drechtsteden is dat niet zo. Hier veranderen de regels vanaf 1 april 2023. De oude regelingen gelden tot 1 april 2023.

 • Brief voorlichting leefgeld Alblasserdam Engels

  18 januari 2023

  Per 1 februari verandert de regeling van het leefgeld voor Oekraïners in Nederland. Dit heeft mogelijk effect op het maandelijkse bedrag wat u ontvangt.

 • Let op! Stuur Oekraïners door naar een reguliere tandartspraktijk

  23 september 2022

  Let op: stuur geen Oekraïners voor tandartshulp door naar Dental365 in Dordrecht. Hier moeten mensen cash afrekenen. Het is een dure spoedhulpkliniek die op commerciële basis de spoeddiensten van reguliere tandartsen overneemt. Verwijs als er geen spoed is, bij voorkeur door naar de reguliere tandartspraktijken.

 • Terugkeren naar Oekraïne, waar moet u op letten

  23 september 2022

  Sommige vluchtelingen uit Oekraïne willen (tijdelijk) terugkeren naar hun thuisland. Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten.

 • Oekraïense vluchtelingen aan het werk in Nederland

  23 september 2022

  Wat zijn de vereisten voor Oekraïners en werkgevers als vluchtelingen willen gaan werken.

 • Vluchtelingen uit Oekraïne en kinderbijslag

  23 september 2022

  Bent u een Oekraïense vluchteling? En werkt u niet in Nederland? Dan kunt u geen kinderbijslag krijgen. U kunt wel een vergoeding voor leefgeld aanvragen bij de gemeente.

 • Kijkje achter de schermen bij vluchtelingenopvang in Jozuakerk (deel 5 van serie)

  13 september 2022

  Sinds ruim drie maanden worden in ons dorp Oekraïense vluchtelingen opgevangen. 106 in de Jozuakerk aan de Ampèrestraat en 78 in de Havenkerk aan de Ieplaan. Jacqueline Rijnberg is projectleider en locatiemanager van de vluchtelingenopvang.

 • Jozuakerk klaar voor opvang Oekraïense vluchtelingen

  30 mei 2022

  Sinds 30 mei is de Jozuakerk klaar om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Hoeveel vluchtelingen hier gaan verblijven is nog niet bekend.

 • Leefgeld voor Oekraïense vluchtelingen

  17 mei 2022

  Op maandag 23 mei van 13.30 tot 15.30 uur keert een team van de Sociale Dienst Drechtsteden leefgeld uit aan vluchtelingen uit Oekraïne. Dit gebeurt in De Rederij (het gemeentehuis). Vluchtelingen uit Oekraïne die in ons land worden opgevangen hebben daar recht op. De Sociale Dienst Drechtsteden keert het geld uit.

 • Kinderen uit Oekraïne kunnen naar school

  26 april 2022

  Kinderen uit Oekraïne van 4 t/m 12 jaar die in ons dorp verblijven kunnen na de meivakantie iedere dag van 8.30 uur tot 12.00 uur naar school.

 • Opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in Alblasserdam

  14 april 2022

  In het kerkgebouw van de Evangelische Gemeente Jozua worden werkzaamheden verricht om het pand gereed te maken voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Voor de Havenkerk worden samen met het diaconaal platform plannen gemaakt om ook deze locatie geschikt te maken als opvanglocatie.

 • Burgerzaken bezig met registratie van vluchtelingen (deel 4 van serie)

  11 april 2022

  Burgerzakenspecialist Ixora Balootje houdt zich samen met haar collega’s bezig met de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Zij coördineert de planning.

 • 'Kinderen kunnen even alles vergeten en plezier maken' (deel 3 van serie)

  24 november 2022

  Zo’n tien kinderen hebben meegedaan aan de eerste sport -en spelochtend in MFC Maasplein voor kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht. De sportieve speelochtend werd verzorgd door het ABC-team van de gemeente Alblasserdam. Ook in de komende weken blijven de kinderen iedere woensdag tussen 09.30 en 12.00 uur welkom om onbezorgd te spelen. De hele ochtend is er iemand aanwezig die zowel Oekraïens als Nederlands spreekt en dus kan vertalen.

 • Vluchtelingenwerk vertelt over informatiepunt in Havenkerk (deel 2 van serie)

  04 april 2022

  In De Havenkerk aan de Ieplaan is iedere maandag een informatie- en ontmoetingsplek voor vluchtelingen uit Oekraïne en voor gastgezinnen. De eerste gezinnen hebben zich er in de afgelopen weken gemeld. Hettie van den Berg is teamleider bij vluchtelingenwerk in Alblasserdam en helpt mensen die vragen hebben. Ook heeft zij een belangrijk advies voor mensen die vluchtelingen willen opvangen.

 • Uitleg luchtalarm voor vluchtelingen

  01 april 2022

  Zoals elke eerste maandag van de maand gaat maandag 4 april om 12.00 uur het luchtalarm. Mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne kunnen hiervan schrikken.

 • Oekraïners registreren zich in Alblasserdam (deel 1 van serie)

  31 maart 2022

  Sinds de oorlog in Oekraïne zijn vele duizenden inwoners gevlucht. Enkele tientallen Oekraïners zijn in de afgelopen maand opgenomen in gastgezinnen in Alblasserdam. Andre Lysytski en Polina Lysytska zijn sinds een maand met hun vier kinderen van 14, 13, 9 en 0 jaar opgevangen in Alblasserdam.

 • Sportieve ochtend voor kinderen uit Oekraïne

  24 maart 2022

  Vanaf woensdagochtend 30 maart 2022 wordt in de gymzaal van het MFC Maasplein (Maasstraat 30 in Alblasserdam) wekelijks een sportieve ochtend georganiseerd voor de gevluchte kinderen uit Oekraïne. De ochtend wordt verzorgd door het ABC-team in het bijzijn van een tolk. De ochtend heeft als doel de kinderen weer echt even kind te laten zijn.

 • Informatie- en ontmoetingspunt over Oekraïne

  18 maart 2022

  In de Havenkerk aan de Ieplaan wordt vanaf maandag 21 maart een informatie- en ontmoetingspunt geopend voor vluchtelingen uit Oekraïne en de hierbij betrokken Alblasserdammers. Eén plek voor alle vragen, eventueel met behulp van een tolk. Dit informatie- en ontmoetingspunt is een samenwerking tussen de Gemeente Alblasserdam, Vluchtelingenwerk en de Stichting Welzijn Alblasserdam.

 • Vluchtelingen uit Oekraïne opvangen

  09 maart 2022

  De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid bereidt de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in onze regio voor. Ook in Alblasserdam zoeken we naar opvanglocaties.