Circulaire economie en afvalvrij

Waarom circulaire economie en afvalvrij?

Wist u dat iedere inwoner in Alblasserdam gemiddeld 178 kg restafval produceert per jaar? Dit ligt hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit kan beter.

De vraag naar grondstoffen stijgt wereldwijd, bijvoorbeeld voor het maken van nieuwe mobiele telefoons. Het is dan belangrijk dat u oude telefoons inlevert. Grondstoffen daaruit kunnen opnieuw worden gebruikt. Daarom is netjes scheiden en inleveren zo belangrijk.

We willen ook kijken hoe de bedrijven in Alblasserdam hiermee omgaan. Maken ze producten die opnieuw gebruikt kunnen worden of niet? De kansen voor de circulaire economie zijn groot, volgens TNO kan dit zelfs tot 54.000 nieuwe banen leiden. Hoe zit dat in Alblasserdam? Heeft u ideeën om te komen tot haalbare, circulaire initiatieven? Wij horen ze graag! Vul het contactformulier in via het blokje elders op deze pagina.

Wat kunt u doen?
  • Hou uw afval gescheiden en lever het in. Op die manier kan het opnieuw gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld ook aan oude kleding en stoffen of aan grofvuil zoals planken en piepschuim.
  • Breng bruikbare spullen naar de tweedehands winkel of maak een haalafspraak
  • Voorkomen is beter dan genezen. Koop bijvoorbeeld koekjes die niet los verpakt zijn.
Wat doet de gemeente?

• Zorgen voor meer containers voor plastic en faciliteiten om uw afval gescheiden in te zamelen.
• Werken met een grondstoffenplan waarin we stapsgewijs naar minder restafval per inwoner gaan.