Alle nieuwsberichten over Chemours en DuPont (PFAS)

  • Stand van zaken onderzoek eieren

    06 december 2023

    Het onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in eieren is in volle gang. De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hebben opdracht gegeven tot dit onderzoek, omdat ze willen weten of het voor bewoners veilig is eieren te eten uit de omgeving van de chemische fabriek Chemours. We verwachten dat de resultaten in het voorjaar van 2024 bekend zijn.

  • Europees verbod op PFAS stap dichterbij

    22 september 2023

    De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht pleiten al jaren voor een verbod op PFAS. Deze oproep krijgt steun, ook in Alblasserdam. Europa werkt aan een verbod op het maken, verhandelen en gebruiken van PFAS. Dat voorstel ligt nu op tafel.

  • Vervolgonderzoek naar PFAS in eieren van start

    01 september 2023

    Verschillende inwoners houden kippen en eten de eieren die deze kippen leggen. Het is daarom belangrijk om te weten of er PFAS terecht komen in de eieren. En wat dit betekent voor de inwoners die deze eieren eten. Daarom starten de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht een uitgebreid onderzoek daarnaar. In dit onderzoek worden dus ook de eieren in de gemeente Alblasserdam onderzocht.

  • RIVM: Zwemmen in het Lammetjeswiel is veilig

    14 juli 2023

    Eerder deelde gemeente Alblasserdam berichten over onderzoek naar PFAS in zwemwater. RIVM heeft het zwemwater van onder andere het Lammetjeswiel in Alblasserdam onderzocht. De provincie geeft, op advies van het RIVM, aan dat zwemmen in het Lammetjeswiel veilig is.

  • Vragen en antwoorden over PFAS en zwemwater

    10 juli 2023

    De uitstoot van PFAS door Chemours (voorheen DuPont) is in de omgeving terecht gekomen. Helaas dus ook in het water in onze regio, zoals sloten en plassen. Het waterschap meet PFAS in deze wateren. Ook in zwemplassen in onze regio. Dat roept de vraag op of je daar wel veilig kunt zwemmen. Om daar antwoord op te kunnen geven, is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een onderzoek gestart. Dat richt zich op de vraag: hoe veel PFAS krijg je eigenlijk binnen als je in natuurzwemplassen zoals de Merwelanden of het Lammetjeswiel zwemt? En levert dat risico's op voor de gezondheid?

  • Beantwoording raadsvragen PFAS (04-07-2023)

    Lees de antwoorden op de gestelde raadsvragen (04-07-2023).

  • Zwemmen in het Lammetjeswiel

    29 juni 2023

    Het is confronterend om te zien welke impact de uitstoot van PFAS heeft op de omgeving, ook voor ons als gemeente. Deze stoffen horen niet thuis in het milieu, niet in ons water, niet in onze bodem, niet in ons voedsel én niet in ons zwemwater.

  • Reactie op het bericht van Zembla over zwemwater het Lammetjeswiel

    29 juni 2023

    We werden vanmorgen wakker met een schokkend bericht van Zembla over het zwemwater in het Lammetjeswiel. We gaan met spoed om tafel met de gespecialiseerde diensten als de GGD en Omgevingsdienst Midden Holland. We vinden het belangrijk om dit bericht gelijk met onze inwoners te delen, zodat iedereen geïnformeerd is. Als gemeente komen we zo snel als mogelijk met een reactie.

  • College Alblasserdam steunt buurgemeenten bij dossier Chemours en Dupont

    21 juni 2023

    Het college ondersteunt de verklaring van de buurgemeenten over de uitzending van Zembla en volgt de dagvaardingsprocedure met grote belangstelling.

  • Resultaten grond- en wateronderzoek PFAS in moestuinen bekend

    12 januari 2023

    De resultaten van het onderzoek naar het PFAS-gehalte in de bodem en het water nabij moestuinen zijn bekend. Het onderzoek vond plaats in Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. Alle moestuineigenaren in die gemeenten kunnen regen- en kraanwater gebruiken in hun moestuin. Niet iedereen kan slootwater gebruiken.