Stap voor stap voor een duurzaam Alblasserdam

De week van 11 tot 18 november was de ‘Nationale Klimaatweek’. Alblasserdam deed voor het eerst mee. Zelf mocht ik getuige zijn van allerlei prachtige activiteiten voor en door onze betrokken inwoners. Inwoners die zich oprecht zorgen maken over de klimaatverandering op onze planeet en de gevolgen daarvan voor ons dorp. Deze klimaatverandering is steeds duidelijker en zichtbaar in het leven, ook in Europa.

Denk alleen al aan de recente overstromingen in Valencia, Spanje. Eind oktober viel er op één dag maar liefst 30 centimeter regen. 200 mensen verloren daarbij hun leven. De Spaanse overheid kwam eind november met een nieuwe maatregel: ‘klimaatverlof’. Vier dagen per jaar krijgen Spanjaarden vrij. Die dagen kunnen mensen inzetten als het weeralarm in een specifieke regio van kracht is.

Binnen 17 uur kun je van Alblasserdam in Valencia zijn; een rit van een goede 1.800 kilometer. In de zomer van 2021 werd het Duitse dorpje Altenahr getroffen door een vreselijke vloedgolf die het gevolg was van de klimaatverandering. Dit dorpje ligt op nog geen 3 uur rijden van Alblasserdam; 278 kilometer verderop. Wat in Spanje of Duitsland is gebeurd, kan ook hier gebeuren. Het is alleen al daarom van groot belang om als Alblasserdam van duurzaamheid een belangrijk speerpunt te maken. Als gemeente doen we daar al het nodige aan, zoals door de Vang aan te pakken of te voorkomen dat kelders en kruipruimtes overlopen. Dat kunnen we als gemeente echter niet alleen. We hebben allemaal een taak om de veiligheid van huidige en toekomstige inwoners te garanderen. We doen dat als volwassenen voor onszelf, maar vooral voor onze kinderen en kleinkinderen. Hun veiligheid ligt in onze handen.

Daarom vond ik het zo geweldig om tijdens de Klimaatweek ook te mogen genieten van allerlei kinderactiviteiten. Kinderen zijn zich veelal zeer bewust van de klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Zij hebben tijdens de Klimaatweek mogen genieten van onze natuur. Een natuurcoach begeleidde kinderen daarbij, zodat kinderen lekker buiten konden genieten van flora en fauna.  Ook leerden ze spelenderwijs hoe ze kunnen bijdragen aan het verduurzamen van Alblasserdam. Jong geleerd, is immers oud gedaan!

Maar onze focus tijdens de Klimaatweek lag natuurlijk op volwassenen. Op een laagdrempelige manier konden Alblasserdammers samen in gesprek over het verduurzamen van hun woning. Afvalcoaches hielpen inwoners met praktische tips over het scheiden van hun huisafval. Een klimaatquiz vergrootte de kennis ook onder gemeenteambtenaren over klimaatverandering en duurzaamheid. Persoonlijk heb ik het meest genoten van de film ‘De Wilde Noordzee’. Alblasserdam heeft een open verbinding met de Noordzee. De klimaatverandering raakt ook de onderwaterwereld en deze film liet dat op indrukwekkende wijze zien. Het is aan ons als mensen om de schoonheid van de natuur te respecteren én te beschermen, zowel op zee als op land. Vroeger noemden we dat ‘rentmeesterschap’: als mensen hebben we de morele verantwoordelijkheid om goed voor de aarde en zijn natuur te zorgen. We zijn allen rentmeesters van de natuur in Alblasserdam. Zo worden we stap voor stap een duurzaam dorp!

Marten Japenga
Wethouder

Wethouder Marten Japenga