Het belang van groen in ons dorp

Het belang van groen in ons dorp is groot. De leefbaarheid wordt mede door het groen bepaald. Bomen en planten zijn niet alleen een mooie toevoeging aan het dorp, maar hebben ook een positief effect op ons welzijn. In Alblasserdam werken we dan ook actief aan een fit en groen dorp.

Fit en groen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bomen en planten veel voordelen bieden. Ze voorzien ons van frisse lucht, verbeteren de luchtkwaliteit en verminderen geluidsoverlast. Op warme zomerdagen geven bomen verkoeling en tijdens hevige neerslag zorgt groen voor een minder grote afvoerpiek.  Ook is groen goed voor de biodiversiteit. Dieren, vogels en insecten profiteren ervan, maar wij natuurlijk ook! Een groene omgeving heeft een positief effect op onze welzijn en gezondheid. We voelen ons prettig in een groene omgeving en het nodigt uit om te bewegen. Noem het fit en groen. 

Groen moet je doen! 

Het vergroenen van de buitenruimte staat hoog op de agenda van de gemeente, maar we kunnen allemaal ons steentje bijdragen. Tegel eruit en groen erin kan al met een tegel beginnen. Ook geveltuintjes hebben in hun kleinheid al een mooi effect op de stenige omgeving.  

Ik ben blij dat veel inwoners groenvoorzieningen in het dorp belangrijk vinden. Het groen zelf heeft geen stem, maar veel inwoners geven groen een stem. Dank daarvoor en wat mij betreft loopt de natuur in de komende jaren als een groene draad door ons handelen en daarmee door Alblasserdam.

Marten Japenga
Wethouder buitenruimte


Marten Japenga