Hondenuitlaatplaatsen

Alblasserdam kent voor honden een aanlijnplicht en voor hondenpoep een opruimplicht.

Plaatsen waar de aanlijn- en/of opruimplicht niet geldt, zijn met bordjes aangeduid. Wie een hond uitlaat, moet iets bij zich te hebben om de hondenpoep te kunnen opruimen. Verspreid door Alblasserdam staan circa 15 dispensers waaruit u hondenpoepzakjes kunt halen. In het dorp staan zo'n 60 hondenpoepbakken waarin u de hondenpoep kwijt kunt. Wij legen de hondenpoepbakken wekelijks.

Bekijk de kaart met hondenuitlaatgebieden.

 

Betekenis van bordjes
  • Blauw: losloopgebied, hondenpoep opruimen niet verplicht.
  • Groen: losloopgebied, hondenpoep opruimen verplicht.

Kinderspeelplaatsen, speelterreinen en trapvelden zijn verboden gebied voor honden. Het Middengebied van Park Huis te Kinderdijk is ook verboden gebied voor honden. Hier lopen schapen en het gras wordt gebruikt voor veevoer. Ook het Voedselbos in het Lammetjeswiel en het ernaast gelegen weiland dat wordt ingericht als natuurgebied zijn verboden gebied voor honden.

Lammetjeswiel

Honden mogen loslopen in het hele Lammetjeswiel van 1 oktober tot 1 mei. Van 1 mei tot 1 oktober zijn het strand en de speel- en ligweiden verboden gebied voor honden. In dit gebied is het van 1 mei tot 1 oktober wel toegestaan om met een kort aangelijnde hond over de paden te lopen. In het hele Lammetjeswiel geldt altijd en overal een opruimplicht.

Uitrenkooien

Aan de Kabelbaan en de hoek Vondellaan-Nicolaas Beetsstraat zijn uitrenkooien waarin honden veilig kunnen rennen en spelen zonder gevaar voor anderen en zichzelf. Tussen de begraafplaats en de Oude Torenbrug is een hondenstrandje aangelegd. Deze is ook beveiligd met hekken. Hondenpoep moet in de uitrenkooien en bij het hondenstrand worden opgeruimd.

Controle

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) zijn regelmatig op straat om te controleren of hondenbezitters zich aan de regels houden. De BOA's kunnen bekeuringen uitdelen. Ook de politie kan hondenbezitters die zich niet aan de regels houden aanhouden.

Uitzonderingen

Als u zich vanwege een handicap door een geleidehond of sociale hulphond laat begeleiden, geldt de opruimplicht en de aanlijnplicht niet.

Als u een hond opleidt tot geleidehond of sociale hulphond, geldt de aanlijnplicht niet. In dat geval dient u wel de ontlasting op te ruimen.

Overlast melden

Heeft u buiten overlast van honden(poep) of van andere zaken in de openbare ruimte? Meld dit dan via het meldpunt openbare ruimte in Fixi. Heeft u een algemene vraag of reactie? Neem dan contact met ons op..