Barbecueën zonder rookoverlast: zo doet u dat
Zodra het mooi weer is, klinkt het al snel: "Zullen we vanavond barbecueën?" Gezellig! Maar bij barbecueën komt vaak rook vrij. Die rook is niet alleen vervelend, maar ook ongezond. Gelukkig kunt u met een paar slimme tips genieten van een heerlijke barbecue, zonder overlast voor uzelf of uw buren.
Waarom barbecueën zonder rookoverlast?
De rook van een barbecue bevat fijnstof. Dat is slecht voor de lucht en kan klachten geven bij mensen met astma of andere longproblemen. Ook de geur is niet voor iedereen prettig. En als vet op de kolen druipt, ontstaan er vlammen. Hierdoor kan het vlees zwart worden. In die zwarte stukjes zitten stoffen (PAK’s) die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.
Gelukkig kan het ook anders. Met een gas- of elektrische barbecue heeft u veel minder rook. Toch liever een barbecue met houtskool of briketten? Volg dan deze tips:
8 tips voor barbecueën zonder rookoverlast
1. Check de Stookwijzer
Kijk op www.stookwijzer.nl of gebruik de Stookwijzer-app. Die laat zien of het een goed moment is om te stoken en dus te barbecueën. Bij weinig wind of slechte luchtkwaliteit krijgt u een rood of oranje advies: dan kunt u beter niet barbecueën.
2. Let op de windrichting
Zorg dat u niet in de rook zit. Zet de barbecue zo neer dat de rook niet naar uw buren waait.
3. Gebruik kokosbriketten of gezuiverd houtskool
Deze geven veel minder rook dan gewone briketten of houtskool. Kokosbriketten zijn ook beter voor het milieu en gaan langer mee.
4. Kies voor bruine eco-aanmaakblokjes
Deze zijn geurloos en niet giftig. Leg ze bovenop de briketten of de houtskool. Zo voorkomt u onnodige rook.
5. Steek de barbecue op tijd aan
Doe dit minstens een uur van tevoren. Wacht tot de vlammen weg zijn en de kolen grijs zijn. Dan kunt u veilig beginnen met grillen.
6. Voorkom druipend vet
Vet of marinade die op de kolen drupt, zorgt voor rook en schadelijke stoffen. Gebruik daarom een aluminium barbecueschaal of opvangbakje.
7. Laat de barbecue rustig uitgaan
Klaar met barbecueën? Haal het rooster eraf, sluit de luchtgaten en doe de deksel erop. Zo dooft het vuur vanzelf.
8. Kies voor een heerlijk alternatief
Barbecueën is vaak gericht op vlees, maar ook groenten zoals maïs of zoete aardappel zijn heerlijk. Ze zorgen voor minder rook en zijn beter voor het milieu.
Met deze tips geniet u van een gezellige barbecue zonder rookoverlast. Zo houdt u het fijn voor uzelf én uw omgeving.