Bewoners kunnen geveltuin aanvragen

De gemeente start binnenkort met de aanleg van geveltuinen in het dorp. Bij een geveltuin wordt voor een huis een smalle strook stoeptegels verwijderd. Daar kunnen vervolgens planten worden geplant. Bewoners die graag zo’n tuin willen, kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met droogte, hittestress en hevige regenbuien. Planten helpen om die grote verschillen op te vangen. In de bodem houden ze met hun wortels het water langer vast. Ook het weghalen van tegels helpt. Want daardoor zakt regenwater langzaam weg in de bodem, in plaats van dat het direct via het riool wordt afgevoerd. 

“Samen maken we ons dorp steeds een stukje groener,” vertelt Marten Japenga, wethouder duurzaamheid. “De tijd van niets doen of naar anderen verwijzen, is echt voorbij. Iedereen kan een bijdrage leveren. We moeten met zijn allen aan de slag. Samen bouwen we aan een Duurzaam Dorp.” 

Tegoedbon / kortingsbon

De geveltuinen worden alleen aangelegd op plekken waar het kan. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de overgebleven stoep voldoende breed is. Zodat mensen in een rolstoel of met een rollator er nog steeds goed langs kunnen. Ook kijken we of er geen belangrijke kabels en leidingen onder de geveltuin liggen.

Als de bewoner het wil en er geen technische belemmeringen zijn, haalt de gemeente de stoeptegels weg. Daarna vullen we de minituin met vruchtbare aarde. Daarna kunnen bewoners hun geveltuin in gebruik nemen en onderhouden. Ze mogen zelf kiezen wat voor planten ze plaatsen. Voor de aanschaf van tuinplanten krijgen ze eenmalig een tegoedbon van € 25,- voor tuincentrum Zijderveld Garden and Home in Alblasserdam. Van deze € 25,- wordt door Zijderveld € 2,50 bijgedragen. 

Meer informatie en aanmelden