Scholieren op bezoek bij technische bedrijven

De 9e editie van de Techniekroute is een groot succes geworden. Tijdens dit evenement bezoeken alle leerlingen uit groep 8 van Alblasserdamse basisscholen twee bedrijven in de technische sector. Zo maken ze kennis met technische beroepen. “Dit is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers,” aldus wethouder Freek de Gier. "Beroepsoriëntatie is belangrijk," vult wethouder Margreet de Deugd aan.

Techniekroute - Foto Cees van der WalKansen

Het doel van de Techniekroute is om kinderen te laten zien hoe leuk een technisch beroep kan zijn en wat zo’n baan inhoudt. “We willen iedereen in Alblasserdam optimale kansen bieden.” licht wethouder Margreet de Deugd toe. “Meedoen is belangrijk en daar hoort een opleiding of baan bij. Deze scholieren zijn nog jong, maar we willen hen nu al zoveel mogelijk kansen bieden om zich te ontplooien. De Techniekroute past daarbij.”

Diversiteit

Dit jaar doen 26 bedrijven mee en er is veel variatie. De deelnemende bedrijven lopen uiteen van scheepsbouw en transportsector tot een drukkerij en elektrotechniek. Sommige ondernemers doen vanaf het begin mee, anderen zijn later ingestapt of ontvingen vandaag voor het eerst basisschoolleerlingen. Tijdens de bedrijfsbezoeken krijgen de scholieren een rondleiding, luisteren ze naar presentaties en gaan ze zelf actief aan de slag. Een bout vastdraaien, onder begeleiding een heftruck bedienen of even plaatsnemen achter het stuur van een graafmachine; tijdens de Techniekroute kan het allemaal.

Win-winsituatie

De techniekroute is een idee van Hillebrand Beärda, een Alblasserdammer met jarenlange ervaring in het onderwijs. Hij zag de mogelijkheid om met dit plan een win-winsituatie te creëren. Scholieren krijgen dankzij de Techniekroute een beter beeld van technische beroepen. Voor bedrijven is het een mooie kans om zich te presenteren aan de jeugd. Want het aantal banen in de technische sector groeit en Alblasserdamse bedrijven hebben moeite om de openstaande vacatures vervuld te krijgen De gemeente ondersteunt het initiatief op organisatorisch vlak.