Marten Japenga bezoekt tentoonstelling watersnoodramp

Wethouder Marten Japenga heeft deze week de watersnood-tentoonstelling van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (HVWA) bezocht. "Het is belangrijk dat we deze ramp nooit vergeten. De beelden van de expositie hebben diepe indruk op mij gemaakt."

Onder water

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de watersnoodramp plaatsvond. Door de combinatie van een zware noordwesterstorm en springtij steeg het zeeniveau tot ongekende hoogte. Op meer dan 150 plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant braken de dijken door. Ook in de Alblasserwaard en het zuiden van Alblasserdam kwamen grote delen van het land onder water te staan. Op de tentoonstelling zijn foto's te zien van de watersnood in Alblasserdam en omgeving. Onder andere de brug over de Noord is goed te herkennen. 

Duurzaamheid

Stilstaan bij gebeurtenissen uit het verleden is belangrijk. Daarnaast ziet de wethouder in de watersnoodramp ook een boodschap voor de toekomst. "De overstromingen in Limburg tijdens de zomer van 2021 laten ons inzien dat problemen met teveel water niet alleen iets van vroeger is. We moeten ons voorbereiden op een veranderend klimaat, met vaker hevige hoosbuien en drogere perioden." De gemeente neemt daarvoor diverse maatregelen, zoals waterdoorlatende tegels, wadi's als waterberging en meer groen. Ook roepen we op om mee te doen. Dat kan al heel klein, bijvoorbeeld door minder tegels in de tuin te leggen of een regenton te nemen. "Samen zorgen we voor een duurzaam dorp!"

Praktische info

De tentoonstelling is tot en met eind maart 2023 te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van de Rederij, Cortgene 2, Alblasserdam.

 

Wethouder Marten Japenga bezoekt tentoonstelling