Tips voor rookvrij barbecueën
Met mooi weer wordt er al gauw geroepen: 'Zullen we vanavond barbecueën?' Dat is natuurlijk heerlijk, maar barbecueën heeft een keerzijde: rook. Hier vindt u tips voor minder overlast tijdens het barbecueën.
De rook die vrijkomt bevat fijnstof en dat is slecht voor de luchtkwaliteit. Het kan bovendien tot klachten leiden bij mensen met astma of andere luchtwegproblemen. En weet u wel zeker dat alle buren blij zijn met de geur die de barbecue verspreidt?
Pas op voor rook
Bij het barbecueën op houtskool en briketten is vaak sprake van onvolledige verbranding. Dit veroorzaakt rook met roet en fijnstof. Ook druipt regelmatig vet op de kolen. Door de vlammen die hierbij ontstaan, brandt het vlees (gedeeltelijk) aan. Zwart verbrand vlees en de rook die vrijkomt bevatten o.a. Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen ofwel PAK’s. Verschillende van deze PAK’s zijn kankerverwekkend. Blijf dus altijd zoveel mogelijk uit de rook. Rookvrij barbecueën kan met een gas- of elektrische barbecue. Dat barbecuet net zo lekker maar met véél minder rook en een kleinere kans op aanbranden. Kiest u toch liever voor een traditionele barbecue? Volg dan onderstaande tips.
1.Gebruik kokosbriketten of gezuiverd houtskool
Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
2.Gebruik bruine eco-aanmaakblokjes
Bruine aanmaakblokjes zijn geurloos en niet giftig. Leg ze altijd bovenop de kokosbriketten of het gezuiverd houtskool voor een optimaal resultaat zónder onnodige rookvorming.
3.Steek de barbecue minstens één uur van tevoren aan
Een barbecue heeft tijd nodig om op temperatuur te komen. Steek hem minstens één uur van tevoren aan. Pas als de vlammen zijn gedoofd en alle briketten of houtskool grijs van kleur zijn, kan het vlees op het rooster.
4.Vang vet en marinade op
Voorkom dat er vet of marinade op de hete kolen druipt. Dit zorgt voor extra rookontwikkeling en schadelijke PAK’s op het vlees en in de lucht. Maak daarom gebruik van een geperforeerde aluminium barbecueschaal op het grillrooster. Of van een aluminium opvangbakje eronder.
5.Laat uw barbecue rustig uitdoven
Klaar met barbecueën? Laat de barbecue dan staan. Verwijder het grillrooster, sluit de ventilatiegaten en plaats - indien beschikbaar - de deksel op uw barbecue. Het vuur zal vanzelf doven.
6.Houd rekening met de windrichting
Zorg dat u niet in de rook gaat zitten. Voorkom ook dat uw buren hinder ondervinden. Plaats de barbecue zo dat geur- en rookoverlast tot een minimum beperkt blijven.