Stook hout bewust

Een 'gezellig' haardvuur is behoorlijk schadelijk voor onze gezondheid en het milieu. Want houtrook bevat veel (ultra)fijnstof dat onze luchtwegen en onze hart- en bloedvaten aantast. Stook daarom - als u al stookt - bewust met deze tips.

Door uw open haard of houtkachel voortaan minder en korter te laten branden, zorgt u voor een betere luchtkwaliteit. En daarmee voor een gezondere leefomgeving voor iedereen. Alle reden dus om spaarzaam hout te stoken.

Wanneer kan de kachel aan?

Iedere houtstoker weet het wel: niet iedereen is blij met een houtkachel in zijn buurt. Bijvoorbeeld omdat de vrijkomende deeltjes in de lucht zorgen voor hoesten of zere longen. Bij windstil weer is de kans op overlast groter. Wilt u een seintje als de kachel beter even uit kan? Volg het stookalert van het RIVM door uw e-mailadres achter te laten. Of ga naar Stookwijzer.nu. Op basis van uw woonadres krijgt u advies.

HoutstookTips om bewust te stoken

Wilt u toch een keer uw open haard of houtkachel stoken? Voorkom rookoverlast en zorg dat u de gezondheidsrisico’s en milieuschade tot een minimum beperkt. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet, zoals stook niet bij windstil weer, laat uw schoorsteen één keer per jaar vegen en zorg voor voldoende aanvoer van frisse lucht. Lees hier alle tips met toelichting.

Doe de kachelcheck

Een goed onderhouden kachel geeft minder overlast. Met onderstaande checklist weet u in tien minuten of uw kachel aan de eisen voldoet. 

  • Waar zit de kachelpijp? Een kachelspecialist weet wat de beste plek en hoogte is.
  • Zit er een regenkap op de kachelpijp? Die beschermt de pijp tegen vocht.
  • Ziet u veel rook? Dan is de verbranding of luchttoevoer niet goed geregeld.
  • Wanneer is de schoorsteen voor het laatste geveegd? Laat minimaal één keer per jaar de schoorsteenveger komen.
  • Hoe is het weer? Bij windstil en mistig weer is het beter om een dagje over te slaan.

Iedereen moet opgelucht kunnen ademhalen

Longen hartElke dag halen we zo’n 20.000 keer adem. Helaas ademen we daarbij naast fijnstof van houtstook ook o.a. vervuilende stoffen afkomstig van auto’s en industrie in.
Deze stoffen kunnen bij kinderen de ontwikkeling van longen en hersenen verstoren. Bovendien leiden ze tot ernstige longziekten als astma, COPD en longkanker. Dit willen we toch zeker niet laten gebeuren!?

Iedereen in Nederland moet opgelucht kunnen ademhalen. Maak u daarom nét als het Longfonds sterk voor gezonde lucht en gezonde longen. Stook minder hout en kijk op www.longfonds.nl hoe u nog meer kunt bijdragen. Benieuwd hoe het met de lucht in uw eigen omgeving is gesteld? Check de actuele kwaliteit op www.longfonds.nl/gezondelucht.

Last van houtrook? Ga in gesprek

In gesprekHeeft u last van de geur of rook van een haard of kachel bij u in de buurt? Laat uw humeur en gezondheid er niet onder leiden. Ga in alle openheid het gesprek aan.