Paspoort of identiteitskaart voor kinderen

Alleen als uw paspoort of identiteitskaart korter dan 1 maand geldig is kunt u een afspraak maken. Onze dienstverlening is door de coronamaatregelen aangepast. Lees wat dit voor u betekent.

Op dit moment is het erg druk met aanvragen. Mogelijk zijn alle tijden voor afspraken volgeboekt. Als het kan voegen we tijden toe. Kijk regelmatig of er een tijd beschikbaar is. Telefonisch maken wij alleen afspraken voor een spoedaanvraag.

• Kinderen jonger dan 18 jaar hebben toestemming nodig van (beide) ouder(s) of een voogd voor het aanvragen van een paspoort
  • Kinderen jonger dan 12 jaar hebben toestemming nodig voor het aanvragen van een identiteitskaart (ID-kaart)

Het paspoort en de ID-kaart voor personen jonger dan 18 jaar zijn 5 jaar geldig.

Aanvraag paspoort of ID-kaart kinderen en Verklaring toestemming
  • Vraagt u een paspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar?
  • Of een ID-kaart voor uw kind jonger dan 12 jaar?

Dan maakt u een afspraak voor een paspoort of een afspraak voor een ID-kaart

U neemt het volgende mee:

• uw kind *)
  • alle paspoorten en/of ID-kaarten die uw kind nog heeft en die de gemeente nog niet ongeldig heeft gemaakt
  • goed lijkende pasfoto in kleur, niet ouder dan 6 maanden (geen schoolpasfoto). Let op de pasfoto-eisen
  • schriftelijke toestemming van beide ouders of een voogd. Gebruik hiervoor het formulier Verklaring toestemming reisdocument (pdf, 216 kB). Óf u schrijft zelf een briefje met de gegevens zoals in dit formulier staan
  • originele, geldige identiteitsbewijzen (dus geen kopie) van beide ouders, voogd of gezaghebber

*) Volgens de wet mag uw kind zelf(standig) het paspoort of ID-kaart aanvragen. Uw kind neemt dan de zaken mee die hierboven staan opgesomd.

Meer over de kosten en betaling leest u op de pagina Paspoort en identiteitskaart

Woont de (andere) ouder/gezaghouder in een andere gemeente?

En kan de gezaghouder niet bij de aanvraag zijn? Dan laat de gezaghouder vooraf de 'verklaring toestemming reisdocument' legaliseren (wettelijk goedkeuren) bij de eigen gemeente. Neem daarvoor uw geldige identiteitsbewijs mee. De aanvrager van het nieuwe identiteitsbewijs levert deze gelegaliseerde verklaring in.

Verblijft 1 van de ouders in het buitenland?

Dan laat die ouder de 'verklaring toestemming reisdocument' legaliseren bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het betreffende land. Ook geeft die ouder een kopie van het paspoort of ID-kaart mee.

Wil 1 van de ouders geen toestemming geven?

Vraag dan vervangende toestemming aan bij de rechtbank in de woonplaats van het kind. Meer informatie over vervangende toestemming leest u op de website van de Rechtbank, vervangende toestemming aanvragen

Afhalen paspoort of ID-kaart

Iedereen haalt zelf zijn of haar eigen document op. Ook kinderen komen daarvoor naar de balie. Bij het afhalen is het niet nodig dat ouders meekomen, zij hebben bij de aanvraag al toestemming gegeven. U maakt voor het afhalen een afspraak.

Afspraak afhalen Paspoort  Afspraak afhalen ID-kaart

Bij het afhalen neemt u of uw kind het volgende mee:

• het afhaalbewijs
  • het oude paspoort en/of ID-kaart
Ouder(s), voogd of gezaghebber

Soms heeft iemand anders dan de ouder gezag over het kind, dit noemen we een gezaghebber. Dan is toestemming van de gezaghebber nodig in plaats van die van de ouder(s). In zo'n geval moet de gezaghebber meegaan bij de aanvraag of schriftelijke toestemming geven.

Leest u ook de informatie op de website van de Rijksoverheid.

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen geldig paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) nodig als ze naar het buitenland reizen. Dit geldt voor elk land van bestemming, het maakt niet uit welke leeftijd uw kind heeft. Zij moeten zich kunnen legitimeren (bewijzen wie zij zijn) als ze naar het buitenland reizen.

Alleen met uw kind op reis

Reist u alleen met een kind naar het buitenland? Dan moeten ouders, verzorgers of personen die gezag over het kind hebben u toestemming geven. Het toestemmingsformulier is niet verplicht, maar heeft wel alle informatie die voor een snelle grenscontrole nodig is. De Marechaussee controleert of u met een kind het Schengengebied in of uit reist. Het doel is om kinderontvoeringen te voorkomen. U kunt laten zien dat u toestemming heeft door

Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van de Marechaussee. Of informeer bij de ambassade van het land dat u gaat bezoeken.

Meer informatie over reizen met kinderen na de scheiding.