Bewust omgaan met energie
Nederland heeft een van de beste stroomnetwerken van de wereld. Toch raakt het steeds vaker overbelast. Dat komt doordat we te veel stroom tegelijk gebruiken. Er komt dan file op het stroomnet (netcongestie). Dit kan zorgen voor storingen.
De overheid en netbeheerders werken aan oplossingen. Maar ook u kunt helpen: door slim te kiezen wanneer u stroom gebruikt én energie te besparen.
Slim energie gebruiken
De grootste drukte op het stroomnet is tussen 16.00 en 21.00 uur. Probeer in deze periode zo min mogelijk stroom te gebruiken. Heeft u zonnepanelen? Dan is het slim om de opgewekte energie direct te gebruiken. Zo voorkomt u dat er teveel energie terug het net op gaat.
Praktische tips om slim met energie om te gaan:
-
Bespaar stroom: zet apparaten uit die u niet gebruikt.
-
Vervang energieslurpers: zoals een oude vriezer of wasdroger.
-
Vermijd de spits: gebruik zo min mogelijk stroom tussen 16.00 en 21.00 uur.
-
Gebruik uw zonne-energie slim: zet apparaten aan als de zon schijnt.
-
Plan uw verbruik: gebruik slimme stekkers of tijdschakelaars.
-
Laad uw elektrische auto slim op: na 21.00 uur of via een slimme laadapp.
-
Warmtepomp? Zet deze eerder op de dag aan.
-
Laad uw e-bike overdag op.
-
Draai de was buiten de spits.
-
Stel de afwasmachine uit tot later op de avond.
Extra energie
De overheid en netbeheerders werken aan het verzwaren en uitbreiden van het stroomnet. Zo kan er meer stroom door het netwerk. Ze bouwen nieuwe zonne- en windparken en plaatsen extra elektriciteitshuisjes. Ook wil de netbeheerder afspraken met bedrijven maken over tijdstippen waarop zij geen of minder energie gebruiken. Deze ontwikkelingen zijn complex en kosten tijd. Daarom is het belangrijk om het huidige stroomnet slimmer te gebruiken. Inwoners kunnen met bovenstaande tips aan de slag. Bedrijven zouden energie met elkaar kunnen delen. In ons dorp werken de Ondernemerskring Alblasserdam en ondernemers aan het mogelijk maken hiervan.
Blijven verduurzamen
Wethouder Marten Japenga: “Door het stroomnet te versterken én slimmer te gebruiken, houden we het betrouwbaar. Zo gaan lampen niet knipperen en vallen apparaten niet uit. Er is ruimte voor nieuwe laadpunten en aansluitingen voor nieuwe woningen. Bedrijven kunnen weer groeien en we kunnen blijven verduurzamen. Duurzame energie is goed voor het klimaat en maakt ons minder afhankelijk van andere landen. Door het stroomverbruik beter over de dag te spreiden – en dus de piekmomenten te vermijden – kunnen we samen het stroomnet ontlasten. Iedereen kan een steentje bijdragen. Zet u ook de knop om?”