Gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen met Stedin aan een toekomstbestendig elektriciteitsnet

Stedin en de zeven gemeenten in de regio Drechtsteden gaan intensief samenwerken om het elektriciteitsnet uit te breiden vanwege de toenemende stroomvraag. Deze groei houdt de komende jaren aan, door bijvoorbeeld elektrisch laden, warmtepompen, gasloos koken, maar ook door de komst van meer bedrijven en woningen. Dit betekent dat het huidige netwerk met extra transformatorhuisjes uitgebreid moet worden om deze groei te ondersteunen. Daarom hebben de gemeenten in de Drechtsteden en Stedin een Samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Hiermee is afgesproken dat de geschikte locaties voor deze huisjes gezamenlijk met de gemeenten worden gezocht.

Transformatorhuisjes zorgen ervoor dat elektriciteit in de wijk naar de huizen toe vervoerd kan worden. In de Drechtsteden staan momenteel zo’n 1.000 transformatorhuisjes. De komende jaren moeten er ongeveer 800 huisjes bijkomen en er worden extra elektriciteitskabels aangelegd.

Investeringen in het elektriciteitsnet zijn nodig voor de energievoorziening van vandaag en morgen. De toenemende vraag naar elektriciteit vraagt om een robuuster elektriciteitsnet. De komende jaren vinden op verschillende locaties in de gemeenten werkzaamheden plaats aan het elektriciteitsnet, waarbij bijvoorbeeld straten open moeten. Een enorme operatie dus waar iedereen iets van gaat merken.

Ruimte is heel schaars, dus samenwerken

“Het is heel belangrijk dat de netbeheerder en gemeenten samenwerken bij het uitbreiden van het elektriciteitsnet,” zegt Maarten Bijl, regiodirecteur Zuid-Holland bij Stedin. “De ruimte is heel schaars en we moeten snelheid maken, dus die ruimte moet je samen vinden. En we willen bovendien de overlast voor inwoners zo klein mogelijk houden.”

Wethouder Jacqueline van Dongen namens de regio Drechtsteden: "Met deze investeringen in het elektriciteitsnet wordt de basis gelegd voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Het is een grote opgave, maar belangrijk om onze energievoorziening voor de toekomst zeker te stellen. Door hier gezamenlijke afspraken over te maken, kunnen we efficiënt met elkaar samenwerken."

Over de locatie van een transformatorhuisje wordt goed nagedacht

De gemeenten en Stedin spreken af om een buurt in één keer aan te pakken. Bij het zoeken naar geschikte locaties voor transformatorhuisjes kijken Stedin en de gemeenten naar verschillende criteria. Zo mogen de kabels niet langer zijn dan een bepaald aantal meter; het huisje moet dus op een centrale plek staan.

“Daarnaast houden we rekening met onze inwoners,” zegt wethouder Marten Japenga namens de gemeente Alblasserdam. "Door deze samenwerking maken we ons in de komende jaren samen sterk om nieuwe transformatiehuisjes te plaatsen in Alblasserdam. Deze transformatiehuisjes zorgen ervoor dat de stroom niet uitvalt.”

Ondertekening Samenwerkingsovereenkomst