Openbare verlichting Alblasserdam in het led

De gemeente Alblasserdam stapt versneld over op ledverlichting in de openbare ruimte. Daarmee besparen we veel energie. Woensdag 20 maart starten de werkzaamheden. Wethouder Marten Japenga zal de eerste ledlamp aanbrengen.

Versnellen

Het is niet letterlijk de eerste ledlamp in Alblasserdam. Langs veel straten hebben we oude lampen, die aan het einde van hun levensduur waren, al geleidelijk vervangen door ledverlichting. Hierdoor is al ongeveer 60% van alle openbare verlichting led. De resterende 40% wordt de komende twee jaar vervangen. Zo besparen we 235.000 kWh per jaar aan energie.

Win-winsituatie

Het versneld vervangen van de openbare verlichting is een win-winsituatie. Op de eerste plaats gaan het energieverbruik en de energiekosten omlaag. Dit past in het landelijke Energieakkoord en bij onze doelstellingen op het gebied van energie en klimaat. Daarnaast geeft de nieuwe verlichting ook een seintje als de lamp niet brandt. Hierdoor worden storingen gemakkelijker verholpen. Tot slot kan ledverlichting eenvoudig worden gedimd, bijvoorbeeld om lichtvervuiling tegen te gaan die storend is voor nachtdieren zoals egels. Kortom, de versnelde overstap op ledverlichting is een win-winsituatie.

Werkzaamheden

Op woensdag 20 maart beginnen de werkzaamheden. Met een rijdende hoogwerker worden de lampen en lampkappen een voor een vervangen. We verwachten dat bewoners en het verkeer weinig tot geen last hebben van de werkzaamheden.