Bezoekersmiddag berging Hawker Typhoon vliegtuig op 7 maart

Maandag 26 februari start de berging van het Hawker Typhoon vliegtuig in de polder Kortland. De berging gebeurt onder leiding van de Stafofficier vliegtuigbergingen en zijn team van Defensie. Geïnteresseerden zijn op 7 maart van harte welkom tijdens een bezoekersmiddag.

Bezoekersmiddag

Het vliegtuig ligt in de bodem van het wandelgebied in de polder Kortland. Daarom is het belangrijk dat restanten zoals munitie en vloeistoffen op een zorgvuldige manier uit de grond worden verwijderd. Defensie onderstreept het belang hiervan. Dit is ook de reden waarom er voor de berging subsidie beschikbaar is vanuit het Bommenfonds.

In de bergingsperiode mogen alleen bevoegden de bergingslocatie betreden. Geïnteresseerden zijn van harte welkom tijdens een speciale openstelling voor bezoekers. Veel Alblasserdammers kennen het verhaal van Jean Noël Vandaele. Het is bijzonder dat zij nu de kans krijgen om een stukje van dit verleden van dichtbij te beleven. De bezoekersmiddag is mede mogelijk dankzij de enorme vrijwillige inspanning door leden van de maatschappelijke werkgroep Hawker Kortland. Zij hebben het programma samengesteld en begeleiden bezoekers.

Rondleiding schoolklassen

Alblasserdamse schoolkinderen zijn uitgenodigd om op 7 maart aan het begin van de middag als eersten een kijkje nemen bij de berging. De klassen wandelen een route langs enkele locaties. Daarbij wordt er verteld over Jean Noël Vandaele, zijn Hawker Typhoon vliegtuig en de crash op 28 september 1944. De rondleiding wordt begeleid door leden uit de werkgroep Hawker Kortland en door medewerkers van Defensie.

Breder publiek

Overige belangstellenden zijn op 7 maart van 15.30 uur tot 16.30 uur welkom. Het startpunt is aan de Kortlandse Kade bij de gedenksteen en het informatiebord over Jean Noël Vandaele (vlakbij het gebouw van de Alblasserdamse IJsclub). Vanaf hier kunt u een route volgen langs verschillende punten. Onderweg wordt uitleg gegeven. In het ijsclubgebouw is een kleine expositie te bezoeken. Als de kwaliteit van de opgegraven materialen voldoende is, worden ook enkele geborgen onderdelen tentoongesteld.

Kijk voor meer informatie op www.alblasserdam.nl/hawkertyphoon.