Nieuw grondstoffenplan in voorbereiding
De gemeente Alblasserdam werkt samen met HVC aan een nieuw plan rondom afval. Het doel hiervan is het aantal kilo’s restafval te verminderen. Want er zitten nog steeds veel bruikbare grondstoffen tussen het afval dat de verbrandingsoven in gaat. Dat is niet alleen zonde van de materialen, maar het verbranden van afval wordt ook steeds duurder.
Driehoek
Bij de aanpassingen in het afvalbeleid maken we gebruik van de grondstoffendriehoek. Hierin zitten 3 onderwerpen: milieu, service en kosten. Milieu heeft betrekking op de hoeveelheid restafval en hoeveel grondstoffen er kunnen worden hergebruikt. Service gaat over de manier waarop het afval wordt ingezameld. Tot slot zijn er de kosten, want ook al staan we er niet dagelijks bij stil: afval verwerken kost nu eenmaal geld. Voor het nieuwe afvalplan zoeken we naar de juiste balans tussen milieu, service en kosten.
Uitkomsten enquête
Om te weten te komen hoe Alblasserdammers nu met hun afval omgaan, hebben we in de zomer van 2023 een onderzoek uitgevoerd. Hiervoor heeft het Onderzoekscentrum Drechtsteden inwoners gevraagd welk afval ze scheiden, wat ze ervan weerhoudt om meer afval te scheiden en wat ze belangrijk vinden bij aanpassingen in het afvalbeleid.
Belangrijke uitkomsten waren dat veel inwoners oud papier, glas en plastic al scheiden. Daar staat tegenover dat gft nog vaak bij het restafval belandt. Op de vraag wat inwoners het belangrijkste vinden bij afvalscheiding antwoordde 56% milieu, 38% koos voor gemak en 7% wil graag zelf invloed hebben op de kosten. Het nieuwsbericht en het volledige onderzoeksrapport van het onderzoekscentrum Drechtsteden is na te lezen op hun website.
Vervolg
We hebben de uitkomsten van het onderzoek gebruikt om het Kaderdocument Grondstoffenbeleid Alblasserdam 2025-2030 te maken. Hierin staan de uitgangspunten voor het nieuwe afvalbeleid. Dit document is in februari 2024 vastgesteld door de gemeenteraad. Binnen de vastgestelde kaders maken we een voorstel, waarover de raad voor de zomer een besluit neemt. Zodra er meer bekend is, informeren we inwoners hierover.