In actie tegen de wegwerpmaatschappij, Repaircafé in Alblasserdam

Een stofzuiger, lamp, naaimachine of broodrooster, je kunt het zo gek niet verzinnen of het komt wel eens voorbij in het Repaircafé Alblasserdam. De vrijwilligers Jop van der Werff, Pleun Meerkerk en Aad van der Klooster, kijken nergens van op en gaan met elk apparaat aan de slag. "We zijn techneuten in hart en nieren," licht Van der Klooster toe. "Wat het defect ook is, we proberen het altijd te repareren."

Repaircafe Alblasserdam

Gemak

"We bestellen tegenwoordig zoveel via internet," verzucht Van der Werff. "En als het dan kapot is, gaat het hup, naar de milieustraat en bestellen we direct een nieuwe. Dat is goedkoper dan het te laten maken." De kosten van reparatie bij een vakman staan doorgaans niet in verhouding tot een nieuw apparaat. En daar komt bij dat fabrikanten hun apparaten ook nog eens zo maken dat het vervangen van onderdelen steeds lastiger en soms zelfs onmogelijk wordt. 

Zo neemt hij vandaag een stofzuiger onder handen: "De schakelaar was al een keer kapot en nu doet hij het weer niet." Onderzoek wijst uit dat het dit keer de motor is. "Die is helaas niet te vervangen. Een nieuwe motor kost meer dan een nieuwe stofzuiger. Dus deze moet naar de stort."

Succes

Er zijn gelukkig ook genoeg apparaten waarbij het wel lukt. De veer van een broodrooster wordt vervangen, zodat het brood pas nadat het geroosterd is weer omhoog springt. De platenspeler speelt weer vrolijk zijn deuntje en slaat netjes op tijd af. En de haarkrulset doet het ook weer. "Die klant kunnen we bellen, zodat ze haar set weer kan komen ophalen." Ook de transformator van een plafondlamp kan worden nabesteld en vervangen. Maar de steelstoomreiniger bevat dan weer afgebroken plastic tandwielen. "Die zijn helaas niet te repareren."

Helpen

Over hun motivatie om zich op deze manier in te zetten voor meer hergebruik, is Van der Werff duidelijk. "We doen dit werk elke woensdagochtend met 4 a 5 vrijwilligers," vertelt hij. "Enerzijds om de wegwerpmaatschappij een halt toe te roepen. Maar ook om mensen die geen geld hebben voor nieuwe apparaten, te helpen. Zo helpen we de mensen en de wereld een beetje." 

Praktische informatie

  • Dag: elke woensdag
  • Tijd: 9.00 - 12.00 uur
  • Locatie: de Pion, Waalmondselaan 16 in Alblasserdam
  • Kosten: de reparatie zelf is gratis. Kosten van onderdelen worden wel doorberekend en een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.
  • Meedoen: vrijwilligers met enige (elektro-) technische kennis en ervaring zijn van harte welkom. Neem hiervoor contact op met Aad van der Klooster, via asvdk@planet.nl of kijk op www.repaircafe-alblasserdam.nl.