Fruitbomen in Baandersstraat

Vandaag zijn er 22 fruitbomen in de Baandersstraat geplant. De bomen vormen het laatste onderdeel van de reconstructie van deze straat. Bewoners gaven aan het begin van het project aan dat ze voldoende groen en bomen erg belangrijk vonden. Vanwege alle kabels en leidingen in de grond was dat best een uitdaging. Dankzij innovatieve boombakken en deze fruitbomen is het toch gelukt.

Boombakken

Bij de reconstructie van de Baandersstraat hebben we de straat opgehoogd en een nieuw rioolstelsel aangelegd. Na de herinrichting konden we geen bomen in de grond planten, vanwege alle kabels en leidingen. Daarom hebben we zeven boombakken geplaatst. Hierin worden jonge bomen opgekweekt. Na twee tot drie jaar worden ze te groot voor de bakken. Dan verhuizen ze naar andere plekken in Alblasserdam.


Fruit uit eigen tuin

Om de straat verder te vergroenen, kregen bewoners de kans om een fruitboom te plaatsen. Die actie werd een groot succes. Tweeëntwintig huizen hebben van het aanbod gebruik gemaakt. Ze konden daarbij kiezen uit vier soorten fruit: appel, peer, kers of pruim. Kers en appel bleken het meest populair. Tuinman Winklers garden heeft vandaag de bomen in hun voortuinen geplant. Fruitbomen zijn goed voor de biodiversiteit en ze helpen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Zo is deze Alblasserdamse straat weer helemaal fit & groen. 

 

Fruitbomen Baanderstraat

V.l.n.r. bewoner Mevrouw de Borst – Heester, wethouder Marten Japenga en hovenier Winklers garden. Mevrouw de Borst – Heester is erg blij met de nieuwe fruitboom in haar voortuin.