Koninklijke onderscheiding voor twee Alblasserdammers

Burgemeester Jan Willem Boersma heeft op woensdag 26 april een lintje uitgereikt aan twee Alblasserdammers die zich al jaren op allerlei manieren inzetten voor de samenleving. Mevrouw drs. M.M. (Marleen) de Folter-Maaskant en de heer G. (Guus) van der Rhee mogen zich nu lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Hieronder leest u hun verdiensten.

Het uitreiken van de lintjes gebeurde in Cultureel Centrum Landvast. De zaal was gevuld met familieleden en vrienden die in het complot zaten. Voorafgaand aan de plechtigheid in Landvast waren de twee gedecoreerden met een smoesje uitgenodigd op de Rederij. Verteld was dat burgemeester Boersma in het kader van zijn introductieprogramma #PraatjeEnPlaatje bijzondere Alblasserdammers wilde ontmoeten. De echte reden voor de uitnodiging ontdekten zij bij aankomst.

Gedecoreerden met burgemeester Boersma tijdens Lintjesregen 2023

Verdiensten van de gedecoreerden:

Mevrouw drs. M.M. (Marleen) de Folter-Maaskant was van 1978 tot 2021 werkzaam als huisarts, waarvan sinds 1990 gevestigd in Alblasserdam. Patiënten waardeerden haar in het bijzonder voor haar tomeloze inzet, nauwkeurige diagnose en beschikbaarheid – ook buiten kantooruren. Vanaf 2008 liet zij haar praktijk geleidelijk opgaan in de maatschap DOK 11. Dankzij haar inzet voor de uitgebreide nascholing kregen praktijkassistenten de kans om een grotere rol in de patiëntenzorg te vervullen. Sinds 2020 is zij actief als vaccinatiearts bij de GGD Zuid-Holland. In deze rol zette zij onder andere een 'prikstraat' op en geeft zij voorlichting aan patiënten en inwoners. Recent meldde zij zich bij de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) Zuid-Holland voor ondersteuning bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarnaast was zij van 2000-2020 vrijwilliger voor de Alblasserdamse huisartsengroep (HAGRO), van 2006-2014 bestuurslid voor ‘Drechtdokters’ en is zij sinds 2019 mede-initiatiefnemer en bestuurslid van de Stichting Dementievriendelijk Alblasserdam.

De heer G. (Guus) van der Rhee is al ruim 30 jaar actief voor diverse lokale organisaties. Van 1990-1994 en van 2020-2021 was hij vrijwilliger bij Wijkgemeente De Brug te Alblasserdam. Van 1994-2010 was hij vrijwilliger bij en voorzitter (1997-2020) van de Stichting Luna de Sus. Hij organiseerde hulptransporten naar Oost-Roemenië en hielp bij de bouw van verwarmingsinstallaties en verlichting in scholen, dokterspraktijken en kindertehuizen. Sinds 2014 is hij vrijwilliger bij de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk. Voor deze stichting ondersteunt hij tijdens vakantieweken voor mensen met een visuele beperking, onderhoudt hij bungalows voor mensen met een fysieke beperking en is hij chauffeur op de rolstoelbus en assistent van de weekcoördinator. Sinds 2017 is hij eveneens vrijwilliger bij verpleeghuis 'De Alblashof' te Alblasserdam. Hier rijdt hij bewoners rond met de tweepersoonsfiets en ondersteunt hij bij muzikale bijeenkomsten en bij klein onderhoudswerk. Sinds 2020 is hij ook als klusjesman actief voor bij de Voedselbank Alblasserdam.