Naar de inhoud
U bent hier...  Home
Duurzaamheid Schone lucht Tips voor rookvrij barbecueën
 

Tips voor rookvrij barbecueën

BBQ bewust, BBQ rookvrij!

Met mooi weer wordt er al gauw geroepen: “Zullen we vanavond barbecueën?” Dat is natuurlijk heerlijk, maar zorg wél dat er zo weinig mogelijk rook vrijkomt. Want rook bevat fijnstof en zorgt al snel voor geuroverlast in de buurt. Rook van een barbecue kan bovendien leiden tot extra benauwdheid bij astma- en copd-patiënten. Ook brengt het allerlei schadelijke stoffen met zich mee die een bedreiging vormen voor onze gezondheid…

Barbecue rookvrij

Pas op voor rook

Bij het barbecueën op houtskool en briketten is vaak sprake van onvolledige verbranding. Dit veroorzaakt rook met roet en fijnstof die de luchtkwaliteit aantasten. Ook druipt regelmatig vet op de kolen. Door de vlammen die hierbij ontstaan, brandt het vlees (gedeeltelijk) aan. Zwart verbrand vlees en de rook die daarbij vrijkomt bevat o.a. Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen ofwel PAK’s. Verschillende van deze PAK’s zijn kankerverwekkend. Blijf dus altijd zoveel mogelijk uit de rook. Rookvrij barbecueën is natuurlijk nóg beter. Overweeg bijvoorbeeld om een gas- of elektrische barbecue te gebruiken. Dat barbecuet net zo lekker maar met véél minder rook en een kleinere kans op aanbranden. Kiest u toch liever voor een traditionele barbecue? Volg dan onderstaande tips.

1.Gebruik kokosbriketten of gezuiverde houtskool

Zowel kokosbriketten als gezuiverde houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.

2.Gebruik bruine eco-aanmaakblokjes

Bruine aanmaakblokjes zijn geurloos en niet giftig. Leg ze altijd bovenop de kokosbriketten of gezuiverde houtskool voor een optimaal resultaat zónder onnodige rookvorming.

3.Steek de barbecue minstens één uur van tevoren aan

Een barbecue heeft tijd nodig om op temperatuur te komen. Steek hem minstens één uur van tevoren aan. Pas als de vlammen zijn gedoofd en alle briketten of houtskool grijs van kleur zijn, kan het vlees op het rooster.

4.Vang vet en marinade op

Voorkom dat er vet of marinade op de hete kolen druipt. Dit zorgt alleen maar voor extra rookontwikkeling en schadelijke PAK’s op het vlees en in de lucht. Maak daarom gebruik van een geperforeerde aluminium barbecueschaal op het grillrooster. Of van een aluminium opvangbakje eronder.

5.Laat uw barbecue rustig uitdoven

Klaar met barbecueën? Laat de barbecue dan staan. Verwijder het grillrooster, sluit de ventilatiegaten en plaats - indien beschikbaar - de deksel op uw barbecue. Het vuur zal vanzelf doven.

6.Houd rekening met de windrichting

Zorg dat u niet in de rook gaat zitten. Voorkom ook dat uw buren hinder ondervinden. Plaats de barbecue zo dat geur- en rookoverlast tot een minimum beperkt blijven.Digitaal loket

Contact

Telefoon: 14078 (vijfcijferig)


Whatsapp logo  06 402 893 92


Bezoekadres: Cortgene 2

2951 ED Alblasserdam