Hulp bij armoede en schulden

Wij willen een dorp zijn waar het goed wonen, werken en opgroeien is voor jong en oud. Geldzorgen en schulden kunnen dit in de weg staan. Samen met organisaties in het dorp zoals Schuldhulpmaatje en de Voedselbank proberen wij mensen die van weinig geld moeten rondkomen zo goed mogelijk te helpen.

Aanjager armoedebestrijding

MariĆ«lle VerhoeveOnze armoedebestrijder Mariëlle Verhoeve speelt hierbij een belangrijke rol. Zij kan advies geven als schulden dreigen te ontstaan, bijvoorbeeld na een scheiding of verlies van werk. Ook weet ze wat u kunt doen als u al schulden heeft. Bovendien zet ze zich in voor een betere samenwerking tussen de organisaties in ons dorp die mensen met financiële problemen helpen. Mariëlle Verhoeve is telefonisch bereikbaar via: 06 405 38 723 of per e-mail via: mat.verhoeve@alblasserdam.nl.

Campagne 'Kom uit je schuld'

Alblasserdam haakt aan bij de landelijke campagne 'Kom uit je schuld' die bedoeld is om schulden uit de taboesfeer te halen. Zeven mensen die in de schulden zaten, geven de campagne een gezicht. Zij zijn te zien op posters waarop dilemma's staan, bijvoorbeeld 'Zonder cadeau naar die verjaardag of thuisblijven'. Hun schuld staat op de poster afgedrukt. Poster schuldencampagnePraten over het probleem was voor hen de eerste stap naar een oplossing. Ze kwamen in contact met de juiste instanties en kunnen, soms na een langdurig gevecht, weer op eigen benen staan. De campagne loopt twee jaar. Op diverse plekken in het dorp zijn de posters en flyers te zien. Ook op de gemeentenieuwspagina in de Klaroen besteden we aandacht aan hulp bij geldzorgen en schulden.

Kijk voor meer informatie op de website van Kom uit je schuld. Daar leest u ook interviews met de zeven mensen die uit de schulden zijn gekomen.

"Heb je schulden? Vraag om hulp!"

Alblasserdam haakt aan bij de landelijke campagne 'Kom uit je schuld' die bedoeld is om schulden uit de taboesfeer te halen. Veel mensen met schulden vragen pas om hulp als de problemen hen boven het hoofd zijn gegroeid. ,,Heel jammer'', vindt wethouder Dorien Zandvliet (zie foto). ,, Op het gebied van hulp bij schulden is veel mogelijk. Hoe sneller je erbij bent, hoe makkelijker het is om eruit te komen.''

Dorien ZandvlietZeven mensen die in de schulden zaten, geven de campagne een gezicht. Zij zijn te zien op posters waarop dilemma's staan, bijvoorbeeld 'Zonder cadeau naar die verjaardag of thuisblijven?'. Hun schuld staat in vette cijfers op de poster afgedrukt. Praten over het probleem was voor hen de eerste stap naar een oplossing. Ze kwamen in contact met de juiste instanties en kunnen, soms na een langdurig gevecht, weer op eigen benen staan. ,,Schulden komen voor bij alle groepen in de samenleving. Bij jongeren, bij ouderen en ook bij mensen met een eigen huis en twee auto's voor de deur'', weet Dorien Zandvliet. ,,Maar hoe verschillend ook, mensen met schulden ervaren vaak min of meer dezelfde problemen. De geldzorgen veroorzaken stress en schaamte. Er kunnen spanningen binnen relaties of in een gezin ontstaan, maar ook eenzaamheid of problemen met de gezondheid.''

Bespreekbaar maken

Vroeg ingrijpen is belangrijk om erger te voorkomen. Daar ziet de wethouder een rol weggelegd voor hulpverleners die toch al bij mensen over de vloer komen. Bijvoorbeeld medewerkers van de thuiszorg of van het Centrum voor Jeugd en Gezin. ,,Als zij vermoeden dat bij hun cliënten schulden of financiële problemen spelen, kunnen zij hen de weg wijzen naar een oplossing. Dit geldt natuurlijk ook voor familie, vrienden of buren. Probeer het bespreekbaar te maken.''

Campagne voor jongeren

De wethouder hoopt dat ouders met hun kinderen praten over verstandig omgaan met geld. ,,Sommige jongeren steken zich in de schulden voor een telefoonabonnement terwijl ze misschien niet beseffen wat de gevolgen kunnen zijn voor hun toekomst. Geld dat je niet hebt, kun je niet uitgeven. Dat is nog steeds een verstandige les.'' Om jongeren bewust te maken van geld startte de gemeente onlangs de campagne Moneyfit, met een speciale website, vlogs op social media en bijeenkomsten.

Advies en hulp

Wie advies zoekt over financiële kwesties of hulp bij schulden kan ondermeer terecht bij Mariëlle Verhoeve, de armoedebestrijder van de gemeente, het Bureau Sociaal Raadslieden, Vivenz of de vrijwilligers van Schuldhulpmaatje. Dorien Zandvliet: ,,Vraag om hulp als je er zelf niet uitkomt. Dan ben je niet zwak, maar juist sterk.''

Kijk voor de contactgegevens elders op deze pagina.