Afstand doen van de Nederlandse nationaliteit

Het gemeentehuis wordt verbouwd. De Gemeentewinkel is tijdens de verbouwing te vinden in het pand aan Cortgene 9a. Door de beperkte ruimte werken wij alleen op afspraak.

Wilt u afstand doen van uw Nederlandse nationaliteit? Dat kan als u 18 jaar of ouder bent en nog minstens 1 andere nationaliteit heeft.

Afhandeling

Uw afstandsverklaring is meestal dezelfde dag afgehandeld

Online regelen

Laat ons weten dat u een afspraak wilt. Binnen 2 werkdagen bellen wij u terug.

Hoe het werkt
  • u maakt een afspraak met de gemeente om een 'Verklaring van Afstand' af te leggen
  • u levert uw Nederlandse paspoort en/of identiteitskaart in
  • bij de gemeente veranderen wij uw nationaliteit in de basisregistratie personen (BRP)
  • u krijgt binnen enkele dagen een brief van de burgemeester. Hierin bevestigt hij, dat u afstand heeft gedaan van uw Nederlandse nationaliteit
  • bent u een burger van de Europese Unie dan meldt u zich bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Bent u burger van een land buiten de Europese Unie, dan moet u een verblijfsvergunning aanvragen bij de IND
Meenemen

Bij het afleggen van een afstandsverklaring neemt u mee:

• uw Nederlandse paspoort en/of identiteitskaart
  • een bewijs dat u ook een andere nationaliteit bezit (bijvoorbeeld het paspoort waarin uw andere nationaliteit vermeld staat)
Gevolgen voor kinderen

Wilt u afstand doen van uw Nederlandse nationaliteit en de andere ouder is geen Nederlander? Dan verliezen uw Nederlandse minderjarige kinderen automatisch de Nederlandse nationaliteit. U neemt bij de afspraak de Nederlandse paspoorten  en/ of identiteitskaarten van de kinderen mee. Wij vragen u ook of de ouder en kinderen weten, dat de kinderen de Nederlandse nationaliteit verliezen.

Heeft u vragen?

Vult u dan het webformulier in. Binnen 2 werkdagen krijgt u antwoord van ons.

Stel hier uw vraag