Grafisch Lyceum Rotterdam

Het Grafisch Lyceum Rotterdam heeft een kleinschalige vmbo-afdeling: het VMBO voor Vormgeven en Media. Een brede, actieve opleiding die leerlingen een uitstekende basis biedt voor het mbo en de havo.

Logo Grafisch LyceumInformatie vanuit de school:

Het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) is een creatieve scholengemeenschap in Rotterdam. Het speelt een toonaangevende rol in de wereld van media, entertainment en technologie.

Op de vmbo-afdeling van het Grafisch Lyceum Rotterdam doorloopt elke leerling eerst de onderbouw met vakken als Nederlands, Engels, Duits, kosmos, wiskunde, natuurkunde en biologie. Ook krijgen ze allerlei vakken op het gebied van Media, Vormgeven en ICT (MVI). Hierbij kunt u denken aan audiovisuele vorming (film), grafische en interactieve vormgeving, theatertechniek, drama en tekenen. De leerlingen gaan ook regelmatig in het productiehuis een T-shirt ontwerpen/bedrukken of een poster maken. Of ze gaan aan de slag met licht- en geluidstechniek, het bewerken van foto’s en het maken van video-opnames en animaties.

Na de onderbouw volgt de keuze voor een leerweg. Het GLR biedt alle leerwegen:

De gemengde/theoretische leerweg 

Voor wie weinig moeite heeft met leren, maar toch al wat beroepsgerichte kennis wil opdoen, is de gemengde leerweg een goede keuze. Naast algemene vakken staan ook tekenen en MVI (Media, Vormgeven & ICT) op het lesprogramma. Bij MVI ontdekken de leerlingen de mogelijkheden van internet, video, fotografie, animatie, beeld en geluid. Ook leren ze ontwerpen en werken met verschillende computerprogramma’s. Alle leerlingen volgen het programma van de gemengde leerweg. Kiest een leerling ook het vak Duits, dan is het mogelijk om voor het diploma van de theoretische leerweg te kiezen. Op deze manier kunnen de leerlingen een zo breed mogelijke basis leggen voor de toekomst. 

De kaderberoepsgerichte leerweg 

De kaderberoepsgerichte leerweg is een praktische opleiding, gericht op Media, Vormgeven en ICT. Het beroepsgerichte programma is uitgebreider dan in de gemengde leerweg. Hier doen leerlingen nog meer ervaring op met video, internet, beeld en geluid, animatie, theatertechniek, interactieve vormgeving (van bijvoorbeeld websites en apps), grafische software, desktoppublishing, sign, ontwerpen, typografie, paginaopmaak en fotografie. 

De basisberoepsgerichte leerweg 

In deze leerweg draait het helemaal om de creatief-technische techniek. Naast de vakken Nederlands, Engels, wiskunde en natuurkunde zijn de leerlingen een groot deel van de week met alle onderdelen van het vak Media, Vormgeven & ICT bezig.

Faciliteiten

Het Grafisch Lyceum Rotterdam biedt uitgebreide faciliteiten om leerlingen te ondersteunen tijdens de opleiding. Zo beschikt de school als enige vmbo in Nederland over een eigen radiostation: FLEX FM. Hier leren de leerlingen hun eigen radioprogramma’s maken. In de school is een grote hoeveelheid professionele AV-apparatuur aanwezig, waaronder film/videocamera's, mengpanelen en computergeprogrammeerde licht- en geluidstafels en theaterlampen en -spots. Ook hebben we een productiehuis met 3d-printers, persen en plotters. Alle leerlingen hebben een MacBook tot hun beschikking, waarop ze leren werken met creatieve software die gebruikt wordt bij het ontwerpen van media. Denk aan Photoshop om digitaal foto's te bewerken, InDesign om mooie pagina lay-outs te maken en Illustrator om vrij te ontwerpen en digitaal te tekenen. Ook gaan de leerlingen op hun MacBook aan de slag met programma's voor het maken van websites en multimediapresentaties. 

Bijzonderheden

  • Het VMBO voor Vormgeven en Media is een kleine, overzichtelijke en veilige school.
  • We zijn een brede school. Leerlingen kunnen na schooltijd deelnemen aan activiteiten als djembé- en graffitilessen, de schoolband, verschillende sporten.
  • Het Grafisch Lyceum Rotterdam heeft een anti-pestbeleid en een uitgebreide zorgstructuur.

Open dag

Wilt u de online open dag op 30 januari 2021 bijwonen? Kijk dan voor alle informatie op https://www.glr.nl/actueel/online-open-dagen.

Inschrijvingsprocedure

Neem contact met ons op via 088 200 1525 of vmbo@glr.nl voor meer informatie over de aanmelding van uw zoon of dochter.