Let op: cybercriminelen misbruiken energietoeslag

Gisteren werd bekend dat criminelen de energietoeslag gebruiken om mensen op te lichten. We roepen inwoners op om alert te zijn. De enige plek waar Alblasserdammers de energietoeslag kunnen aanvragen is bij de Sociale Dienst Drechtsteden.

Juiste website

Sommige inwoners uit de Drechtsteden hebben de energietoeslag automatisch gekregen. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die in de bijstand zitten. Zij kunnen niet nogmaals toeslag krijgen. Andere mensen met een laag inkomen kunnen de toeslag aanvragen via deze website: www.socialedienstdrechtsteden.nl/nieuws/aanvragen-eenmalige-energietoeslag. Dit is de enige juiste website. 

Valkuil

De criminelen benutten de bezorgdheid over de hoge energiekosten. Ze sturen mensen een bericht waarin staat dat ze energietoeslag kunnen krijgen. Dit is een phishing-bericht waarmee ze mensen naar een valse website leiden. Die ziet er soms heel echt uit, maar is het niet. Daar klikt u bijvoorbeeld op 'vraag toeslag aan'. Nadat u daar uw gegevens hebt ingevuld, gebruiken ze die om u te bellen. Daarbij doen ze zich voor als vertegenwoordigers van een bank of overheid. Zo verzamelen ze steeds meer gegevens en daarmee wordt u opgelicht. Vooral ouderen zijn kwetsbaar voor deze vorm van oplichting. 

Fraudehelpdesk

Bent u opgelicht? Of twijfelt u over uw aanvraag voor energietoeslag? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de fraudehelpdesk. Dat kan via deze website www.fraudehelpdesk.nl. Daar vindt u ook diverse voorbeelden van phishing-berichten.