Koninklijke Onderscheiding uitgereikt

Op woensdag 7 september 2022 heeft de heer Van Verk de Erepenning voor menslievend hulpbetoon in brons ontvangen. Deze Koninklijke onderscheiding werd uitgereikt door de burgemeester. De heer Van Verk heeft onderscheiding ontvangen voor zijn bijzondere inzet tijdens de schietpartij op 6 mei jl. op een Zorgboerderij in Alblasserdam.

De heer Van Verk Koninklijke Onderscheiding van burgemeester Jaap PaansBijzondere inzet verdient een bijzondere onderscheiding

De heer Van Verk was op de bewuste vrijdag als client aanwezig op de Zorgboerderij. Hij heeft tijdens de schietpartij direct en met gevaar voor eigen leven zorg verleend aan een van zijn mede-cliënten. Op dat moment was niet duidelijk waar de schutter zich bevond. 

De heer Van Verk was vroeger werkzaam in het gevangeniswezen. Vanuit die achtergrond heeft hij snel en adequaat gehandeld. Hij deed dit met gevaar voor eigen leven. Ook heeft hij een zwaar gewonde mede-cliënte niet alleen gelaten in angstige momenten. Zijn hulp en inzet is extra bijzonder, omdat hij niet bij de hulpdiensten of op de Zorgboerderij zelf werkt.

Erepenning 

De heer Van Verk is afgelopen woensdagavond onder valse voorwendselen naar een bijeenkomst gelokt. Daar was een grote groep familieleden, vrienden en andere betrokkenen aanwezig. Het eerbetoon overweldigde hem; het werd een bijzondere avond. De aanwezigen omschreven het als een emotionele, maar ook zeer positieve en prettige samenkomst. 

De onderscheiding die de heer Van Verk heeft ontvangen is een Erepenning voor menslievend hulpbetoon. Deze Koninklijke onderscheiding wordt uitgereikt aan personen, die vanwege moedig en beleidvol optreden, met gevaar voor eigen leven, eerste hulp verlenen aan zwaargewonde slachtoffers.