Alblasserdam zoekt nieuwe burgermeester

Maandag 3 oktober 2022 heeft de gemeenteraad van Alblasserdam de profielschets voor de nieuwe burgemeester vastgesteld. Daarna werd deze aangeboden aan de commissaris van de Gisteravond heeft de gemeenteraad van Alblasserdam de profielschets voor de nieuwe burgemeester vastgesteld. Daarna werd deze aangeboden aan de commissaris van de Koning, de heer Jaap Smit. Het document beschrijft wat voor burgemeester we zoeken. 7 oktober wordt de vacature open gesteld.

Goed proces

De profielschets is het resultaat van een samenwerking. Inwoners, maatschappelijke partners, raadsleden en kinderen; iedereen heeft zijn inbreng kunnen geven. Arco Strop, voorzitter van de vertrouwenscommissie die de sollicitatiegesprekken gaat voeren, kijkt tevreden terug op het proces tot nu toe. “Vooral de uitspraak ‘'Alblasserdam is groot genoeg om problemen te hebben, maar klein genoeg om het samen op te lossen' vond ik typerend voor ons dorp. Deze zin staat daarom ook prominent op de eerste pagina van de profielschets.” In de profielschets komen ook de uitdagingen voor de komende jaren aan bod. Thema’s als energie(armoede), woningnood, criminaliteit en het afnemend vertrouwen in de overheid, staan daarbij hoog op de agenda.

Van allemaal

Jaap Smit, commissaris van de Koning van Zuid Holland nam de profielschets gisteren in ontvangst. Hij sprak de gemeenteraad toe: "Uw burgemeester is niet van de helft plus één, maar een burgemeester van allemaal". De vaardigheden die hiervoor nodig zijn staan mooi in het profiel beschreven. "U heeft een helder document opgesteld. We gaan voor u aan de slag.”  

Vervolg

De vacature wordt vrijdag 7 oktober gepubliceerd in de Staatscourant. Kandidaten kunnen tot 28 oktober solliciteren. Op deze speciale pagina over de zoektocht naar een nieuwe burgemeester zal na openstelling van de vacature informatie te vinden zijn voor geïnteresseerde kandidaten. De doorlooptijd van de procedure is ongeveer zes maanden. Naar verwachting kan de nieuwe burgemeester op 3 april 2023 worden geïnstalleerd. 

Arco Strop overhandigd Jaap Smit, commissaris van de koning, de profielschets voor een nieuwe burgermeester.