Natuurvriendelijke oevers aangelegd bij de Rembrandtlaan

Op de overgang van de Rembrandtlaan en de Vondellaan in Alblasserdam heeft de gemeente natuurvriendelijke oevers aangelegd. Een natuurvriendelijke oever is een geleidelijk aflopende oever die helpt om wateroverlast te voorkomen en zorgt voor meer biodiversiteit.

Met de natuurvriendelijke oever wordt de watergang ook wat breder, waardoor er meer water kan worden opgevangen. Zo werkt de gemeente aan een fit en groen dorp in de polder.

Klimaatadaptatie

Door de verandering van het klimaat krijgen we steeds vaker te maken met wateroverlast en droogte. Een natuurvriendelijke oever helpt om dit tegen te gaan. In droge perioden kan het beschikbare water langer worden vasthouden. En na hoosbuien kan er juist meer water in de vijver blijven staan. Als er dan nog steeds teveel water is, kan het water naar een wadi worden geleid. Die ligt aan de andere kant van de weg, bij de skatebaan. Via een nieuw aangelegde buis stroomt het water daarheen. Dat gebeurt als er in korte tijd veel neerslag valt en wateroverlast dreigt te ontstaan.

Verschillende soorten

Een natuurvriendelijke oever helpt ook bij het verbeteren van de biodiversiteit. Doordat er verschillende waterdieptes ontstaan, kunnen in het water en op de oever meer verschillende soorten planten en dieren leven. De nieuwe oevers zijn ingezaaid met een kruidenmengsel.
Het zaaigoed is goed aangeslagen en verwacht wordt dat deze planten volgend jaar ook voor wat kleur op de oevers gaan zorgen.

Natuurlijkvriendelijke oever Rembrandtlaan