Vluchtelingen uit Oekraïne opvangen

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid bereidt de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in onze regio voor. Ook in Alblasserdam zoeken we naar opvanglocaties.

Lees meer op de website van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Gastgezin worden

U kunt thuis ook vluchtelingen opvangen. Wilt u gastgezin worden? Maak uw aanmelding dan officieel bij Takecarebnb, de organisatie die bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen namens Vluchtelingenwerk Nederland. Op deze manier verloopt de plaatsing van vluchtelingen vanaf een centraal punt. Iedere vluchteling behoudt dan het recht op basisvoorzieningen van het COA, zoals weekgeld en toegang tot medische zorg. Lees meer over vluchtelingenwerk of meld je direct aan als gastgezin.

Vragen voor de gemeente

Heeft u een vraag aan onze gemeente over het proces rondom de opvang van vluchtelingen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente via 14078.

Inval in Oekraïne

In de nacht van 23 februari 2022 zijn Russische troepen Oekraïne binnengevallen. Voor het eerst in lange tijd is er een oorlog in Europa. Dit is een ramp voor Oekraïne en een nachtmerrie voor Oekraïners die nu in grote onzekerheid zijn over hun veiligheid. Landen in Europa hebben afgesproken om vluchtelingen op te vangen. Dat geldt ook voor Nederland.