Oekraïners registreren zich in Alblasserdam (deel 1 van serie)

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn vele duizenden inwoners gevlucht. Enkele tientallen Oekraïners zijn in de afgelopen maand opgenomen in gastgezinnen in Alblasserdam. Andre Lysytski en Polina Lysytska zijn sinds een maand met hun vier kinderen van 14, 13, 9 en 0 jaar opgevangen in Alblasserdam.

De familie Lysytski-Lysytska met Mariska Gerrets van het gastgezin op het bordes van het gemeentehuisZij verblijven daar bij het gezin Gerrets. Deze week kwamen de Oekraïense familie en Mariska Gerrets naar het gemeentehuis om het gezin te registreren en een burgerservicenummer aan te vragen.

Vriendschap

Mariska (32) en Polina (34) kennen elkaar al veel langer. In 1998 kwam Polina al naar Nederland. Mariska vertelt hierover: “Ik woonde toen in Nieuw-Lekkerland en via een uitwisselingsproject van de stichting Christian Children Relief kwamen kwetsbare kinderen uit Oekraïne naar Nederland om hier op te knappen. Polina was toen tien jaar. Hier is uiteindelijk een goede vriendschap uit ontstaan. Drie jaar geleden zijn wij met ons gezin nog bij hun in Oekraïne geweest.”

Bombardement

In eerste instantie wilden Polina en haar gezin bij het uitbreken van de oorlog in haar land niet weg. Gedacht werd dat het wel weer snel over zou zijn. Maar het ging niet snel over en al snel vielen er bommen op hun woonplaats Zhytomyr. Polina: “We zaten zeven dagen lang in een schuilplaats en er werd twee keer gebombardeerd. Toen er gebouwen werden geraakt, hebben we besloten om weg te gaan en in te gaan op het aanbod van Mariska om tijdelijk naar Nederland te komen.”

Met z’n elven

Bij de familie Gerrets in Alblasserdam werd direct de woning gereed gemaakt voor de opvang van het vluchtende zestal. Met Mariska, haar man en hun drie kinderen, wonen ze nu met elf personen in de Alblasserdamse woning, "maar dat gaat prima", vertelt Mariska. De kinderen van Andre en Polina krijgen via internet les vanuit Oekraïne. Polina en Mariska hebben daarbij nog een extra band, want ze hebben allebei een baby waar voor gezorgd moet worden.

Aan het werk

De Oekraïners willen, zodra het kan, terug naar hun eigen land, maar omdat er nog geen uitzicht is op hoe snel dit zou kunnen, moeten er ook zaken in Nederland worden geregeld. Daarom ging het gezin deze week naar het gemeentehuis in Alblasserdam om zich te laten registreren. Met deze registratie heeft het gezin meer recht op voorzieningen én mogen Andre en Polina in Nederland gaan werken. Andre wil graag vanaf april al aan de slag bij een bouwbedrijf en ook Polina denkt er aan om op termijn aan het werk te gaan. Verder is het dankzij de registratie mogelijk om een bankrekening te openen, een zorgverzekering af te sluiten en eventueel leefgeld en een salaris te ontvangen.

Dankbaar

Polina vertelt erg dankbaar te zijn voor de opvang bij de familie Gerrets in Alblasserdam. “De kinderen kunnen hier in vrede leven en spelen. Ze voelden zich slecht en angstig en komen hier echt tot rust.”

Burgerzakenspecialist

Burgerzakenspecialist Ixora Balootje legt binnenkort in een nieuw artikel in deze serie uit waarom de registratie bij het gemeentehuis belangrijk is en hoe dit in zijn werk gaat.

Vertaling

Deze video is Nederlands ondertiteld. Wanneer u deze video in YouTube opent, kan naar wens iedere vertaling aangezet worden via het tandwieltje dat onderin het beeld staat. Daar kan gekozen worden voor ‘ondertiteling’ en ‘automatische vertaling’.

Meer verhalen

In de komende weken zullen via deze website meer verhalen volgen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Bij de opvang van bijvoorbeeld de Syrische vluchtelingen in 2015 liep alles via een centraal punt en via een centrale opvang. Bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen gaat dit anders. Complete gezinnen zijn opgehaald bij een grens of op eigen gelegenheid aankomen bij gastgezinnen. Er is geen landelijk of lokaal draaiboek met procedures voor dit scenario en er zijn geen landelijke of lokale instellingen bemand met mensen om direct aan de slag te kunnen met alle hulpvragen die binnenkomen. De hulpverlening verloopt op dit moment nog niet centraal, maar via vrijwilligers en diverse instanties.

Met de verhalen die we in de komende weken over dit onderwerp publiceren willen we alle inwoners van Alblasserdam en opgevangen vluchtelingen in het dorp informeren over diverse hulpvragen en initiatieven die al zijn genomen. Daarnaast willen we verbinding met elkaar mogelijk maken.

Vragen

Iedere maandagmiddag is er van 13.00 tot 15.00 gelegenheid tot ontmoeting in de Havenkerk van Alblasserdam. Oekraïners en gastgezinnen zijn hier van harte welkom bij Vluchtelingenwerk Alblasserdam.

U kunt voor informatie ook terecht op de website van de Veiligheidsregio ZHZ.

Vragen aan de gemeente zijn telefonisch te stellen via 14078 of via een e-mail aan oekraine@alblasserdam.nl.

De familie Lysytski-Lysytska bij de balie van het gemeentehuis

De familie Lysytski bij de balie van het gemeentehuis

De familie Lysytski bij de balie van het gemeentehuis