Gratis compost afhalen kan zaterdag 26 maart

Net als voorgaande jaren kunt u uw tuin verwennen met gratis compost. Wij bieden dit aan als dank voor het goed scheiden van uw groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFTE). Op zaterdag 26 maart kunt u de compost tussen 10.00 en 16.00 uur afhalen op de Oude Wipmolenlocatie. Neem zelf zakken mee of kom met een aanhanger die u kunt afdekken met een zeil of net.

Medewerkers van de gemeente leiden de actie in goede banen door aanwijzingen te geven en eventueel te helpen met scheppen. Voor de actie geldt: op is op.

Voordelen van compost

GFTE vormt de basis voor compost en groen gas. Compost is een heel goede grondstof voor de bodem. Met compost kan de grond regenwater beter opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem, slaat het voedingsstoffen voor planten op en gaat het bodemziekten tegen. Er is dan ook geen reden om nog kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. 

Afval scheiden

Nog altijd belandt ruim 60 kilo GFTE per persoon bij het restafval in Alblasserdam. De afgelopen jaren is dit niet minder geworden. Restafval wordt verbrand, terwijl van een volle GFTE-bak van 140 liter 15 tot 20 kilo compost gemaakt kan worden. Dit levert voldoende groen gas op om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Wethouder Arjan Kraijo: Afval scheiden loont! Het is goed voor het milieu en zorgt ervoor dat de kosten minder stijgen."

Meer informatie over GFTE en het scheiden van afval staat op de website van afvalverwerker HVC en in de HVC-afvalapp.