Gras in plantvakken tegen onkruid

Om lastig te bestrijden onkruiden weg te krijgen, gaan wij een aantal plantvakken in ons dorp leeghalen, bemesten en inzaaien met gras. Als het onkruid na drie jaar weg is, halen we het gras weer weg en zetten we er nieuwe planten in. Het gaat om twaalf plantvakken verspreid over het dorp.

Op een kaart kunt u zien om welke plantvakken het gaat. Vanaf 7 maart zal firma F.J. de Looff aan de plantvakken werken. Eind maart zijn ze klaar. Dit hangt af van het weer. De werkzaamheden moeten niet of nauwelijks overlast geven.

Overwoekeren

De onkruiden zijn ongewenst in deze plantvakken. Ze overwoekeren de bestaande planten. Daarnaast ziet het er niet mooi uit. Een aantal onkruiden is lastig of niet weg te halen met schoffelen of eruit trekken. Het gaat bijvoorbeeld om heermoes (kattenstaart), zevenblad en winde. Eerst gebruikten we chemische middelen om dit onkruid weg te krijgen, maar dat mag niet meer. Ook willen we dit niet meer uit oogpunt van duurzaamheid, milieu en biodiversiteit.

Uitputten

We putten het onkruid uit door gras te laten groeien en het te maaien. Het onkruid moet steeds nieuwe uitlopers maken waardoor de wortels minder kracht hebben om te groeien. Daarnaast gaan we de grond extra bemesten. Dat werkt goed tegen onkruid dat groeit in grond met onvoldoende voedingsstoffen. Zo pakken we het onkruid van twee kanten aan. 

Vragen

Heeft u vragen of opmerkingen over het aanpassen van de plantvakken? Stel ze via het contactformulier of via telefoonnummer 14078.


Plantvak aan de Vondellaan, 1 van de plantvakken die we gaan aanpassen.