Bomen weg uit Bos Rijkee vanwege roetschorsziekte

Medewerkers van de Bomenbank halen aanstaande vrijdag 18 maart vier bomen weg uit het Bos Rijkee in Alblasserdam. Het gaat om vier esdoorns die besmet zijn met de roetschorsziekte.

Twee ervan zijn onlangs door de storm omgevallen. De andere twee worden gekapt. Het werk duurt naar verwachting één dag.

Park één dag dicht

Bij het weghalen kunnen rond de bomen sporen vrijkomen die voor luchtwegklachten kunnen zorgen. Daarom gaat het park tijdens de werkzaamheden dicht voor bezoekers. Ook de opgang van de Zeevaartschoollaan naar het Cortgene is dicht. Een medewerker op die plek houdt de veiligheid in de gaten. De werklui dragen beschermende kleding en maskers. Voor omwonenden is er geen risico. De resten van de bomen worden direct door een speciaal aangepaste houtversnipperaar verwerkt. 

Ziekte sloeg al eerder toe

Een jaar geleden zijn vanwege de roetschorsziekte ook al zes bomen gekapt in het bos. Roetschors is een schimmel die bomen zo aantast dat ze niet kunnen blijven staan. De boom sterft af waardoor er meer kans is dat takken of de stam afbreken. De ziekte wordt door de wind verspreid. Daarom worden ook alle overige esdoorns in het bos onderzocht en zo nodig gekapt. In het najaar komen er weer nieuwe bomen in het bos.

Roetschorsziekte Bos Rijkee webformaatBoom met roetschorsziekte in Bos Rijkee

Foto's: Bomen in bos Rijkee die besmet zijn met de roetschorsziekte. Dit is te zien aan de donkere plekken op de stam.