Bomen op Raadhuisplein krijgen betere basis

Om de vijf grote nieuwe bomen op het Raadhuisplein een lang en gezond leven te geven gaan we het materiaal waarin ze zijn geplaatst vervangen. De werkzaamheden beginnen op 21 maart en duren circa twee weken.

Aan het einde van de Havenstraat richten we een depot in. Hiervoor moeten we tijdelijk een aantal parkeerplaatsen in beslag nemen.

Voeding en ruimte voor wortels

Bij de opknapbeurt van het Raadhuisplein zijn de bomen in zogenoemd bomengranulaat geplant. Door de stenige structuur van dit materiaal gaat de verharding niet zakken. Tegelijkertijd biedt het voeding en holle ruimtes, waarin de boomwortels goed kunnen groeien. Nader onderzoek heeft aangetoond dat de kwaliteit van het gebruikte materiaal niet goed genoeg is om een gezonde toekomst voor de bomen te garanderen.

Geen andere oplossing

We hebben onderzocht of we dit konden oplossen door van bovenaf voor extra voeding en beluchting te zorgen. Omdat dit het probleem alleen maar tijdelijk oplost en omdat komt het straatwerk erdoor omhoog komt, kiezen we hier niet voor. Juist op deze plek met veel voetgangers willen ongelijke bestrating voorkomen. Daarom is besloten het bomengranulaat er uit te halen en te vervangen door materiaal dat wel aan de eisen voldoet. De aannemer en de gemeente proberen de hinder van het werk zo veel mogelijk te beperken. 

Foto 3 bomen Raadhuisplein Foto 2 bomen Raadhuisplein