Warmte-wegwijzer voor plannen richting aardgasvrij

Hoe gaan wijken in Alblasserdam over van aardgas naar duurzame manieren van verwarmen en wanneer? Dat staat in de digitale Warmte-wegwijzer. U kunt door uw postcode en huisnummer in te vullen zien welk alternatief voor aardgas in uw buurt het meest duurzaam is en de laagste kosten heeft. Dat kan een warmtenet zijn, volledig elektrisch (all electric) of duurzaam gas, zoals groengas. Ook geeft de Warmte-wegwijzer een stappenplan voor energiezuinig en aardgasvrij wonen met een advies wat u nu al kunt doen. Bijvoorbeeld extra isoleren of bij een nieuwe keuken overstappen op elektrisch koken.

De plannen zijn nog niet definitief. De Warmte-wegwijzer geeft een beeld wat op dit moment het beste alternatief voor aardgas is.

Open de Warmte-wegwijzer

Wethouder Marten Japenga: "We willen u graag laten zien waar we mee bezig zijn en waar we aan denken om af te gaan van het gebruik van aardgas. Ook willen we u op weg helpen als u nu al hun huis aardgasvrij wil maken of het energieverbruik wil verminderen. De Warmte-wegwijzer is hiervoor een makkelijk hulpmiddel."

Transitievisie Warmte 2021

We hebben de Warmte-wegwijzer in samenwerking met het Regionaal Energieloket ontwikkeld. Het is een digitaal hulpmiddel, gebaseerd op de Transitievisie Warmte 2021. In dit beleidsstuk geven we een overzicht van alle mogelijkheden en de planning. Daarbij staan haalbaarheid en betaalbaarheid voorop.

Op veel plekken in de gemeente zijn aardgasvrije woningen nu nog niet haalbaar en betaalbaar. Daarom staan er ook geen definitieve besluiten in over wat er in buurt als toekomstige warmtebron komt. Maar het laat wel zien welke andere warmtebron dan aardgas per wijk de laagste totale kosten heeft. En binnen welke termijn de overstap naar verwachting gemaakt kan worden. 

Elke vijf jaar bekijken we de Transitievisie Warmte opnieuw en voegen we - wanneer nodig - nieuwe informatie toe. Medio vorig jaar hebben we de Transitievisie Warmte vastgesteld. Meer informatie over de Transitievisie Warmte.